0

Pappi ja kaksi lukkaria asialla

Pentin päivää ja Johan Sebastian Bachin syntymäpäivää vietettiin viime viikon torstaina ja siinä olikin riittävästi syytä viettää kotikutoinen musiikkimatinea Punkaharjun seurakuntatalossa.
Kun paikalla vielä oli käymässä Punkaharjun seurakunnan entinen kanttori Martti Kilpeläinen, niin konsertin ohjelmistosta saatiin mukavan monipuolinen. Pentti Tynkkysen ja Martti Kilpeläisen lisäksi konsertin kolmantena muusikkona toimi Punkaharjun seurakunnan entinen kirkkoherra, tenori Jorma Silander.

Päivänsankareiden kunniaksi konsertin ohjelmisto oli koottu pääasiassa Pentti Tynkkysen ja Johan Sebastian Bachin sävellyksistä.

Punkaharjun seurakunnassa vuosina 1969-1972 kanttorina työskennellyt Martti Kilpeläinen haastatteli Jorma Silanderia tämän huikeasta musiikillisesta taustasta, jota ei ole Punkaharjulla paljoa tunnettu.
Eläkerovasti Jorma Silander on Cantores minores -kuoron kasvatti ja kuoron harjoitukset sekä muu toiminta väritti hänen varhaisvuosiaan vahvasti.
– Siinä riitti homma viideksi-kuudeksi päiväksi viikossa, Silander kertoi.
Cantores minores tunnetaan myös Helsingin tuomiokirkon poikakuorona. Jorma Silander aloitti kuorossa vuonna 1957 ja lauloi sen sopraanona, alttona ja äänenmurroksen jälkeen tenorina yhteensä 16 vuoden ajan.

Varttuneempina vuosina kuorolaisen tehtäviin kuului paljon muutakin kuin laulamista. Nuorukaiseksi kasvaneelle kuorolaisille annettiin monenlaisia vastuutehtäviä. Silander sai toimia esimerkiksi nuorempien kuorolaisten ohjaajana ja huoltajana kuoron konserttimatkoilla, jotka suuntautuivat sekä kotimaahan että eri puolille Eurooppaa.

Silanderin mukaan kotimaan konserttimatka oli vuosittainen ja sen lisäksi kuoro teki kesäisin kahden viikon bussikierroksen Keski-Eurooppaan. Silloin helsinkiläistä poikakuoroa kuultiin esimerkiksi Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Ranskassa.
Cantores minores -kuoron lisäksi Jorma Silanderin menneisyyteen kuuluu myös aika radion nuorisokuorossa, eikä mies ole jättänyt kuorolaulua aikuisiälläkään. Harjaantuneen tenorin ääni pääsi oikeuksiinsa seurakuntatalon matineassa muun muassa virressä 303, jonka Silander lauloi soolona.

Maaliskuinen musiikkimatinea kokosi seurakuntatalolle hyvän määrän varttunutta väkeä. Kahvitarjoilun tuotto suunnattiin yhteisvastuukeräykseen.

Viikon kysymys

Muuttaako valoisa aika unirytmiäsi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...