0

Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa – Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan Arkadianmäelle 17 edustajaa ja Savo-Karjalasta 15 edustajaa

Eduskuntavaalit järjestetään tämän vuoden huhtikuun 14. päivänä ja Kaakkois-Suomesta valitaan eduskuntaan Arkadianmäelle 17 kansanedustajaa. Kitee kuuluu Savo-Karjalan vaalipiiriin, josta valituksi tulee 15 uutta kansanedustajaa.
Kaakkois-Suomen vaalipiiri muodostuu Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnista. Savo-Karjalan vaalipiiri sijoittuu Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueille.

Puruvesi on avannut verkkosivuilleen puruvesi.fi -vaalisivuston, jonne kootaan vaaliaiheisia juttuja ja mielipidekirjoituksia. Ne ovat pääosiltaan samoja, joita julkaistaan paperilehdessä.
Lisäksi verkkosivuilla julkaistaan ehdokkaiden vaalimainoksia.

Kaakkois-Suomen vaalipiiriin kuuluvat Enonkoski, Hamina, Hirvensalmi, Imatra, Juva, Kangasniemi, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Miehikkälä, Mikkeli, Mäntyharju, Parikkala, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Pyhtää, Rantasalmi, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Savonlinna, Sulkava, Taipalsaari ja Virolahti.

Savo-Karjalan vaalipiiriin kuuluvat Kiteen lisäksi Iisalmen, Ilomantsin, Joensuun, Juankosken, Juuan, Kaavin, Keiteleen, Kiuruveden, Kontiolahden, Kuopion, Lapinlahden, Leppävirran, Lieksan, Liperin, Nurmeksen, Outokummun, Pielaveden, Polvijärven, Rautalammin, Rautavaaran, Rääkkylän, Siilinjärven, Sonkajärven, Suonenjoen, Tervon, Tohmajärven, Tuusniemen, Valtimon, Varkauden, Vesannon sekä Vieremän kunnat.

Eduskuntavaaleja varten Suomi on jaettu 13 vaalipiiriin maakuntajaon mukaisesti. Kustakin vaalipiiristä valitaan se määrä kansanedustajia, jota vaalipiirissä asuvien Suomen kansalaisten lukumäärä kuusi kuukautta ennen vaaleja osoittaa. Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan kuitenkin aina yksi kansanedustaja.
Eduskuntavaaleissa ylimpänä vaaliviranomaisena toimii oikeusministeriö, jolla on yleisvastuu vaalien toimittamisesta. Ministeriö koordinoi vaalien valmistelutyötä ja vastaa muiden viranomaisten ohjeistamisesta. Se myös ylläpitää ja kehittää vaalitietojärjestelmää (VAT).

Vaalien tärkeitä päivämääriä:
Ehdokashakemusten jättöpäivä: 5.3.2019.
Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9. huhtikuuta ja ulkomailla 3.–6. huhtikuuta.
Ehdokasasettelun vahvistaminen: 14.3.2019.
Vaalipäivä: 14.4.2019.
Tulosten vahvistaminen: 17.4.2019.

Lisää tietoa eduskuntavaaleista löytyy oikeusministeriön vaalisivuilta osoitteessa https://vaalit.fi.

Viikon kysymys

Äänestätkö eurovaaleissa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...