0

Partiossa monipuolisesti liikuntaa – Toiminnassa oppii myös useita yleishyödyllisiä taitoja

Kesälahden Siniveikkojen seikkailijat-ryhmä liukuu livakasti pitkin urheilukentän kiekkokaukaloa hymyn kareet huulillaan.
Torstai-iltainen kokoontuminen lähtee hippaleikillä käyntiin ja alkulämpöjen jälkeen aloitetaan kiekkopelit.
Partioryhmän ohjaajana syksystä lähtien toiminut Arja Rahunen tuumaa, että liikunnan parissa kyseinen ryhmä on elementissään. Se näkyy myös partiokokoontumisten ohjelmissa.
– Ollaan tehty monipuolisesti kaikkea liikuntaan liittyvää. Tämä porukka tykkää liikkua, Rahunen sanoo.

Äkkiseltään luistelua ja kiekon peluuta ei partiotoimintaan saattaisi yhdistää. Rahunen kuitenkin kertoo, että partiolaisten ”vuosiohjelmaankin” 10-12 -vuotiailla lukeutuu useisiin eri liikunnan muotoihin tutustuminen.
– Tavoitteena on 20 eri lajiin tutustuminen. Keväälle on muun muassa suunnitteilla uintireissunkin tekeminen.
Monipuolinen liikkuminen on kuitenkin vain yksi neljästä ”pääilmansuunnasta”, jotka ohjaavat toiminnan sisältöä.
Seikkailijoiden ikäryhmässä syvennytään muun muassa ensiapuun, erilaisiin erä- ja partiotaitoihin sekä luonnon olosuhteiden tuntemiseen.
Paljon tutustutaan aiheisiin, jotka edesauttavat luonnossa selviämistä ja pärjäämistä – opetellaan esimerkiksi tunnistamaan milloin jäällä on turvallista liikkua.
– Vaeltaminen ja retkeilytaidot, sekä ryhmässä toiminen kuuluvat oleellisesti toimintaan. Vastuun ottamista ja kantamista opetellaan monella tapaa.

Partiotoiminnassa tarjoutuu mahdollisuuksia myös monipuoliseen liikkumiseen.

 

Rahunen jatkaa, että partiossa korostuu itse tekeminen ja kokeilemalla oppiminen. Käytännön tekemistä on paljon ja siitä monet lapset ja nuoret vaikuttavat pitävän. Kyselykierros Kesälahden seikkailijoille vahvistaa asian.
– Se on kivaa, kun pääsee tekemän paljon itse, tuumaavat Milla Asikainen ja Vilja-Kaisla Hirvonen.
Partiotoiminnan kautta pääsee tutustumaan myös taitoihin, joita esimerkiksi koulussa ei sivuta lainkaan.
– Trangian käyttö ja jopa nuotion tekeminen ovat asioita, joita moni on päässyt harjoittelemaan vasta partiotoiminnassa, Rahunen sanoo.

Seikkailijoiden ryhmässä on mukana kymmenkunta lasta. Suurin osa on Kesälahdelta, lisäksi mukana yksittäisiä lapsia Uukuniemen suunnalta.
Kesälahdella toimii lisäksi 7-10 -vuotiaiden lasten sudenpennut -ryhmä. Vanhemmat partionuoret hakeutuvat naapurilippukuntien ryhmiin esimerkiksi Kiteen Rajasamoajien tarpojiin.
Rahunen sanoo, että yhteistyötä kiteeläisten kanssa tehdään muutoinkin: ajoittain esimerkiksi yhdistetään voimia leiri- ja retkiasioissa.
Kesälahdella partiolaiset kokoontuvat pääasiassa Hellaniemen kämpällään. Lisäksi heillä on käytössään laavu kirkonkylän maastossa ja eräkämppä Nivungissa. Lippukunnanjohtajana ja ohjaajana toimii Petra Nuopponen.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...