0

Lehtityön moniosaaja Puruveden ruoriin – Merja Kuuramaa aloitti maanantaina Puruvesi-lehden päätoimittajana

Puruvesi-lehden vetovastuu siirtyi maanantaina uudelle päätoimittajalle, pitkään lehdessä ja media-alalla työskennelleelle Merja Kuuramaalle.
Puruveden aiempi päätoimittaja Janne Tiainen siirtyi uusiin tehtäviin lehteä kustantavassa ESV-Paikallismediat Oy:ssä. Lisäksi Tiainen jatkaa Juvan Lehden päätoimittajana.
Kuuramaa kertoo tarttuvansa paikallislehden vetämiseen hyvällä ja innokkaalla mielellä.
– Ympäristö, työ ja levikkialue ovat hyvin tuttuja. Uusi tehtävä luo toki positiivista jännitystä. Puruvedessä on kuitenkin hyvä ja ammattitaitoinen henkilökunta. Se antaa hyvän pohjan tehtävän hoitamiseen, Kuuramaa kertoo.

Puruvesi-lehteä Kuuramaa pitää hyvänä tuotteena, eikä asioita ryhdytä pelkästä muuttamisen ilosta muuttamaan.
– Kerromme lukijoille tärkeistä asioista nopeasti ja käsittelemme aiheita seikkaperäisesti.
Omaa näkemystä ja toiminnan kehittämistä on kuitenkin mielessä. Puruveden lukijasuhdetta Kuuramaa haluaa tiivistää entisestään, sekä lisätä ajankohtaisten asioiden näkyvyyttä ja tuoda maailmalla esillä olevia ilmiöitä paikalliselle tasolle käsittelyyn.
– Jatkossa pyritään myös kiertämään kylillä aiempaa enemmän juttujen teossa ja kirjoittamaan levikkialueelta tasaisemmin.
Kuuramaa painottaa, että juttuideoiden ja – toiveiden kanssa voi ja pitää rohkeasti lähestyä lehden väkeä. Lehteä kehitetään yhdessä lukijoiden kanssa.
– Totta kai lehdellä on näkemyksensä mistä asioista pitää kertoa, mutta lukijoita kuunnellaan paljon. Parhaimmillaan lehden tekeminen on vuorovaikutteinen prosessi lukijoiden ja tekijöiden kesken.

Kuuramaa on työskennellyt lehtialan tehtävissä käytännössä koko aikuisikänsä.
Kokemusta on lehtityön jokaiselta osa-alueelta, lehtien jakamista lukuun ottamatta.
Kuuramaa suoritti aikanaan graafisen tekniikan peruslinjan ammattikoulussa ja työskenteli noin vuosikymmenen verran ilmoitusvalmistuksen ja taittotyön parissa. Kuuramaa toimi tuolloin muun muassa Uutisvuoksi-lehdessä Imatralla.
Poltetta oli kuitenkin päästä tekemään myös muunlaista työtä.
Kiinnostus toimittajan työhön heräsi ja Kuuramaa ryhtyi syventymään uuteen ammattiin työnsä ohessa.
– Aluksi kävin muun muassa Kansanvalistusseuran lehtiavustajan kurssin. Se vahvisti omaa käsitystä siitä, että oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Ammatinvaihto eteni hyvin suunnitelmallisesti.
Ensimmäinen toimittajapesti Kuuramaalla oli Puruvesi-lehden kesätoimittajuus vuonna 2002.
Jatkoa lehdessä oli tulevillekin vuosille määräaikaisten työtehtävien muodossa.
– Vuonna 2006 työsuhde Puruvedessä vakinaistui.
2010-luvulla Kuuramaa jäi opintovapaalle ja täydensi osaamista suorittamalla yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon, sivuaineenaan tiedotusoppi.
Yhteiskuntatieteiden maisteriksi hän valmistui Itä-Suomen Yliopistosta vuonna 2013 ja palasi työskentelemään Puruvesi-lehden toimittajana.

Toimittajan työn tekoon pontta ja poltetta on Kuuramaan mukaan tuonut laaja kiinnostus kaikkeen mahdolliseen – erityisesti yhteiskunnallisiin asioihin.
– Tähän työhön se soveltuu erinomaisesti ja juuri yhteiskunnallisia asioita pääsee seuraamaan tiivisti.
Paljon painoarvoa on myös sillä, että saa tehdä työtä kotiseudulla.Kuuramaa on kotoisin Enonkoskelta ja asuu paikkakunnalla tälläkin hetkellä.
– Ennen perheellistymistä ja seudulle uudelleen asettumista ehdin asumaan noin kymmenellä eri paikkakunnalla. Sitä taustaa vasten osaan arvostaa kotiseutuani.

Seutukunnassa Kuuramaa näkee paljon vahvuuksia ja hyvää, vaikka tilanne alueella onkin haasteellinen.
– Luonnossa meillä on erityiset vahvuudet matkailun kehittämiseen ja asukkaiden houkuttelemiseen seudulle. Lisäksi täällä on vahva perusteollisuus ja tasaisesti putkahtelee pieniä iloisia uusia yritysuutisia, jotka todistavat että täälläkin pärjätään. Myös kulttuuri- ja järjestötyötä seudulla tehdään tuloksekkaasti.
Päätoimittaja huomauttaa, että ympäristön ja puitteiden puolesta moni haluaisi asua seudulla.
– Toivottavasti muualle muuttaneet huomaavat, että esimerkiksi metallialalla täällä on nyt työvoimapula.
– Yhteistyöllä ja itseemme uskomalla vaikeistakin ajoista kyllä selvitään. Yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan.
Kuntapuolella Kiteen kaupungin hurja taloudellinen petraus on hyvä esimerkki siitä, että vaikeistakin tilanteista voidaan selvitä.
– Savonlinnan kaupungissa Kiteen suunnalta voitaisiin ehkä pyytää konsulttiapua tai tehdä opintoretki Keski-Karjalaan.

 

Digitarjonta vahvistuu

Oman mausteensa päätoimittajuuteen tuo Merja Kuuramaan mukaan se, että ESV-Paikallismedioiden lehdissä on käynnissä vahva digipuolen kehittäminen.
Digitarjontaa on alettu viime kuukausina kehittämään voimakkaasti ja työ jatkuu.
Lehtien verkkotarjonta on laajentunut sekä siirtynyt osin maksumuurin taakse. Loppuvuodesta lanseerattiin myös lehdille omat mobiilisovellukset, jotka ovat maksutta ladattavissa Android- ja Ios-järjestelmiin.
– Käyttäjämäärät kotisivuilla ja mobiilissa ovat olleet vahvassa kasvussa.
Kuuramaa toteaa, että verkkotuotteisiin panostaminen on muuttanut myös paikallislehtityötä. Verkon parissa tehdään hommia koko ajan, eikä digitarjonta ole enää takavuosien takainen sivutuote.
Digituotteet tuovat uusia mahdollisuuksia ja nopeutta sekä toimitukselliseen työhön, että markkinoinnin puolelle.
Kuuramaa sanoo, että verkkotyötä kuitenkin vielä opetellaan ja paikallislehdissä seurataan tarkkaan mitkä toimintatavat ovat parhaita.
– Lisäksi printtilehti on meille edelleen yhtä tärkeä tuote, eikä se ole häviämässä mihinkään.

 

Merja Kuuramaa
Puruvesilehden päätoimittaja
50-vuotias, asuu Enonkoskella
Puruvesi-lehden toimittajana vuodesta 2002
Perhe: Kolme lasta, joista kaksi aikuista ja yksi yläkouluikäinen
Harrastukset: Lukeminen, ”kulttuurin kuluttaminen” ja kaikki metsään liittyvä kuten murtomaahiihto, marjastus, sienestys, retkeily ja taimikoiden hoito.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...