0

Tuomalan rauta taipui moneksi  – Kesälahdella asuneen taideseppä Timo Tuomalan töistä koottu näyttely avattiin Sovintolassa

Kesälahden Kulttuuriseuran pitkäaikainen toive toteutui, kun taideseppä Timo Tuomalan näyttely on  avattu Sovintolassa.

Vaikuttavat, voimakkaan herkät taontatyöt sointuvat kulttuurikammarin valaistuksen kanssa yhteen. Aivan kuin teokset olisi suunniteltu juuri kulttuurikammariin.
– Saimme lainata Timon teoksia useilta yksityishenkilöiltä. Osan hän toi myös mukanaan näyttelyyn, Kulttuuriseuran puheenjohtaja Airi Turunen kertoi.
Näyttely koottiin nopealla aikataululla ja sen pääsuunnittelijana toimi Esko Timonen. Hän ja Timo Tuomala tarinoivat Tuomalan Kesälahden ajoista ja näyttelystä.
– Ennen tätä olemme tavanneet pari, kolme kertaa. Mutta Timo on tullut tutuksi minulle töidensä kautta, Esko Timonen mainitsi.

Kotkassa syntynyt Timo Tuomala perusti taidesepän pajan Kesälahdelle vuonna 1981. Taideseppä itse kertoi käsityöuransa alkaneen oikeastaan lapsuuden kaarnalaivoista.
– Opiskelin alunperin merkonomiksi ja tein alan töitä 1970-luvun alkupuolella. Sitten käsillä tekeminen alkoi kuitenkin kiinnostaa enemmän.
Tuomala opiskeli vuoden Haminan kotitalousoppilaitoksessa, kovien materiaalien linjalla.

Työharjoittelun sijasta hän päätyi suoraan töihin espoolaiselle Taidetakomo Antti Hakkaraiselle. Yritys oli aikansa kuuluisin kotimainen taidetakomo.
Työ opetti parhaiten. Taideseppä katsoo itse kehittyneensä muotokielessä töitä tehdessään.
– Sitten tuli aika, jolloin halusin perustaa oman pajan, Itä-Suomi kiinnosti suuntana.

Paikaksi valikoitui Kesälahti, jonne taidesepällä ei ollut aiemmin mitään yhteyksiä. Kaikkiaan Tuomala teki töitä Kesälahdella parikymmentä vuotta.
– Hyvin otettiin vastaan nuori tekijä pienen perheensä kanssa. Vietin siellä sen kauden elämästäni. Hienossa paikassa, ympärilläni mukavia ihmisiä.
Käsityöläisenä Tuomala takoi ison määrän taide-esineitä, kuten kynttilänjalkoja, tuuliviirejä, hautamuistomerkkejä ja portteja.
Myös kunnan vuoden kulttuurihenkilöille luovutettiin monena vuonna hänen takomansa taidekynttelikkö. Kesälahden kirkossa niin kuin monessa muussakin kirkossa on hänen tekemänsä lähetyskynttelikkö.
Kesälahden koulun seinää koristaa taidesepän takoma opin puu ja Kesälahtitaloa komea portti korkean aulan koristuksena. Kirkon kellotapulin vanhoista paanuista syntyi hieno tausta kynttilöille.
Tuomala lopetti yritystoimintansa 2000-luvun alkupuolella. Hän asui myöhemmin Kotkan saaristossa kotimaisemissaan ja muutti sieltä Helsinkiin, jossa asuvat myös hänen jo aikuiset lapsensa.

Koko salin yleisöllä täyttäneissä Takoen-näyttelyn avajaisissa kuultiin musiikillinen raikas tuulahdus, Sweet Panic. Kiteeläinen junioribändi soittaa iloista ja mukaansatempaavaa steel pan-musiikkia.
– Meitä on kaikkiaan 10 soittajan kokoonpano. Tänään olemme liikkeellä kolmestaan, Soraja Bollström kertoi.
Hänen kanssaan Sovintolassa soittivat Ninni Kannas ja Siiri Sivonen.

Taideseppä Timo Tuomalan Takoen-näyttely on avoinna 12. tammikuuta saakka lauantaisin kello 10-14. Näyttelyyn pääsee tutustumaan myös esimerkiksi Kesälahden joulunavauksessa perjantaina 7. joulukuuta kello 18-20.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...