0

Ikäihmisten perhehoito yleistyy Sosterin alueella – Sosteri alkoi järjestää ikäihmisten perhehoitajien valmennuksia syksyllä 2017

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri alkoi järjestää ikäihmisten perhehoitajien valmennuksia syksyllä 2017. Nyt valmennuksen on käynyt läpi jo yhteensä 34 henkilöä.

Valmennetuista yhteensä yhdeksän henkilöä on aloittanut työskentelyn perhehoitajana. Perhehoidon kehittämistarina on esillä Sosterin Prosessimessuilla 23.11.2018, jossa esitellään Jonot pois -kehittämistyön tuloksia.

Perhehoito on hoivan ja huolenpidon järjestämistä joko perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Perhehoito voi olla lyhytaikaista, pitkäaikaista tai osavuorokautista perhehoitoa. Osavuorokautinen eli kiertävä perhehoitajuus on erittäin kysyttyä Sosterin alueella.

– Esimerkiksi omaishoitajan vapaiden mahdollistajana kiertävä perhehoitaja on tuonut apua moneen perheeseen. Omaishoitaja on päässyt harrastuksiin, kauppa-asioille tai saanut hengähdystauon jaksaakseen taas arjessa. Myös yksinäiset ikäihmiset ovat saaneet kiertävistä perhehoitajista kaipaamaansa tukea arkeen, hankekoordinaattori Tiina Seppänen Sosterista kertoo.

Pitkäaikaisessa perhehoidossa ikäihminen muuttaa asumaan perhekotiin perheen jäseneksi. Tällä hetkellä pitkäaikaista perhekotia ei ole vielä Sosterin toimeksiantosopimuksella.

– Vielä meille ei ole tullut tietoon henkilöä, joka olisi kiinnostunut tarjoamaan pitkäaikaista perhehoitoa. Toivottavasti joku päivä tämäkin vaihtoehto meiltä löytyy. Lyhytaikaista perhehoitoa on päästy kokeilemaan muutaman ikäihmisen kanssa, Seppänen sanoo.

Ikäihmisten perhehoito perustuu palvelutarpeen arviointiin, jota tekevät Sosterin palveluohjaajat. Lisätietoja saa esimerkiksi ottamalla yhteyttä Ikääntyneiden neuvontapiste Nestoriin www.sosteri.fi/nestori.

Perhehoito on tullut Sosteriin OSSI-hankkeen myötä. Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon, OSSI-hanke 2016-2018” on sosiaali- ja terveysministeriön kärkihanke. Hanke alkoi 1.10.2016 ja jatkuu Sosterissa vuoden 2018 loppuun.

Ikäihmisten perhehoito ja monta muuta kehittämistarinaa esillä Sosterin Prosessimessuilla 23.11.2018

Prosessimessut ovat vakiinnuttaneet asemansa foorumina, jossa Sosterin Jonot pois -kehittämistyötä esitellään. Prosessimessuille on vapaa pääsy. Tiina Seppänen esittelee perhehoitoa Prosessimessuilla perjantaina 23.11. kello 13 Prosessimessuille on vapaa pääsy.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...