0

Punkaharjulla juhlitaan Sakari Topeliusta – suomalaisuuden suurmies ja satusetä oli Punkaharjun ystävä ja kuvailija.

Kuluva vuosi on Sakari Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuosi ja sen kunniaksi Topeliusta juhlitaan myös Punkaharjulla. Suomalaisuuden suurmiehen ja satusedän juhla Punkaharjun seurakuntasalissa alkaa tänään klo 14.00. Juhlan ohjelman ovat koonneet punkaharjulaiset kulttuurin ystävät.

Vuonna 1818 syntynyt Topelius vieraili aikanaan kolme kertaa Punkaharjulla ja on tuotannossaan kuvannut Punkaharjua useissa teoksissa.

Juhlassa kuullaan Topeliuksen tuotantoa laulettuna, lausuttuna sekä viulumusiikin muodossa.
Alkutervehdyksen lausuu Jorma Silander, joka samalla luo katsauksen Topeliuksen elämään ja tuotantoon.
Autonomian aikaan ennen elänyt Topelius valmisteli yhdessä aikalaistensa kanssa Suomea kohti itsenäisyyttä. Kirjailijana hänen ansiokseen luetaan muun muassa lastenkirjallisuuden nostaminen tasavertaiseksi lajiksi aikuisille suunnatun proosan kanssa.
Silander on koonnut Topeliuksen elämästä, tuotannosta ja merkityksestä Power point -esityksen, joka nähdään tapahtuman alkajaisiksi.

Juhlan musiikillinen osuus nojaa pitkälti Pentti Tynkkysen säveltämiin Sylvia-runoihin, jotka laulaa Anneli Raninen. Tilaisuuden toinen laulaja on Henrik Koponen, jolta kuullaan myös viululla soitettu Karl Collanin säveltämä Rose-Marie -musiikkikappale.
Marketta Laamanen ja Marketta Pienmunne lausuvat Topeliuksen runoja, lukevat satuja sekä Maamme-kirjaa. Topeliuksen tuotannon kautta yleisö saa maistiaisia suomalaisia kohdanneista tapahtumista ennen itsenäisyyttä; Koivu ja tähti -satu pohjautuu isovihan aikaisiin tapahtumiin, jotka koskettivat vahvasti myös Sakari Topeliuksen omaa sukua. Maatamme vuosina 1866-1868 koetelleet nälkävuodet puolestaan heijastuvat Sylvia-runoissa, joissa pieni tyttö valittaa maansa hätää.
Toki juhlassa kuullaan myös Topeliuksen iloisempaa ja toivorikkaampaa tuotantoa ja suurmiehen 200 vuotisjuhlaa voidaan onneksi viettää vakaissa ja onnellisissa oloissa. Punkaharjulaisten suunnittelemaan ja laatimaan kulttuurijuhlaan odotetaan runsasta yleisöä.

Topelius 200 -juhla Punkaharjun seurakuntatalolla sunnuntaina 18.11. kello 14.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...