0

Saimaan vedenkorkeus jatkaa laskuaan pitkälle syksyyn

Etelä-Savossa Vuoksen vesistöalueella sademäärä oli erityisesti touko- ja heinäkuussa hyvin vähäinen. Myös elokuun sademäärä oli pieni.

Vedenpinnat laskivat kuivuuden takia varsin paljon useimmissa järvissä kesän aikana. Syyskuun puolivälistä saakka on sateita saatu tavanomaista enemmän, mikä on lisännyt hieman valuntaa. Useiden luonnontilaisten järvien ja jokien vedenpinnat ovat kuitenkin edelleen keskimääräistä tasoa alempana.

Suurista järvistä Saimaan vedenkorkeus jatkaa laskua pitkälle syksyyn. Saimaan vedenpinta on alentunut suunnilleen ajankohdan keskitasolle, kun se vielä heinäkuun alussa oli ns. normaalivyöhykkeen ylärajalla, puoli metriä ajankohdan keskitasoa ylempänä.

Ennusteen mukaan Saimaa jatkaa laskuaan marraskuun lopulle saakka, jolloin se on todennäköisimmin 10-20 cm tämänhetkistä vedenkorkeutta alempana.

Kermajärven vedenkorkeus on 10 senttiä ajankohdan keskitason alapuolella. Vedenpinnan laskun ennustetaan pysähtyvän ja lähtevän nousuun lokakuun aikana.

Kuivan hellekesän aiheuttama maankosteuden vajaus näkyy pohjaveden pinnoissa. Etelä-Savossa pohjaveden pinnat ovat pienissä ja keskisuurissa muodostumissa olleet syyskuussa yhä laskussa ollen noin 10-40 senttiä ajankohdan keskiarvoja alempana. Syyskuun runsaat sateet ovat kääntäneet pienissä pohjavesimuodostumissa pinnankorkeudet nousuun. Syksyn sateet ratkaisevat kuinka alas pinnat vielä laskevat. Pinnankorkeudet jatkavat laskuaan yleensä syys–lokakuun vaihteeseen asti, mutta haihdunta ja kasvien vedenkäyttö vähenevät syksyn edetessä. Erityisen tärkeää olisi saada pohjavesivarastoihin täydennystä ennen pysyvän talven tuloa.

Etelä-Savossa järvivesien lämpötilat ovat laskeneet ajankohdan keskiarvon tasolle, esimerkiksi Savonlinnan Oravissa Haukivedellä lämpötila oli 12 astetta.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...