0

Hossan kansallispuistossa

Kun marjat ja sienet oli säilötty ja peruna poikineen saatettu kellariin, oli aika suunnistaa syysretkelle.
Kohteeksi valitsimme Hossan, josta viime vuonna tuli neljäskymmenes kansallispuistomme.
Aiemmin Hossa on ollut valtion retkeilyaluetta, jossa vuolaana virtaavat, kirkasvetiset joet ja järvet ovat kiehtoneet kalastajia suurilla kalansaaliillaan. Tunnettuna kalamiehenä presidentti Urho Kekkosen kerrotaan jossakin haastattelussa todenneen, että hän muuttaa eläkepäivilleen asumaan Hossaan.

Hossan luontokeskuksen eteisaulassa presidentti Sauli Niinistölle veistetty poro ottaa tulijoita vastaan.
Merkittyjä polkuja Hossasta löytyy 90 kilometriä, osa helpompia, osa vaativampia. Runsaasti on myös huollettuja taukopaikkoja.
Kansallispuiston kuuluisammat nähtävyydet ovat Värikallio ja kanjonijärvi Julma-Ölkky. Ölkky on vanhaa lapinkieltä ja tarkoittaa rotkoa. Kolme kilometriä pitkän kanjonin seinämät ovat paikoin 50 metriä korkeat.

Julma-Ölkyn ympäri kiertelee 10 kilometrin lenkki. Se polveilee kanjonin reunoilla harjulta toiselle painuen välillä notkoon ja soiden reunamille.
Välillä matkaa tehdään pitkospuita pitkin pahempia kosteikkoja ylittäen. Kalliomaalaustakin reitiltä löytyy.
Puolessa välissä on riippusilta, jossa lenkin voi puolittaa, jos alkaa epäillä kuntonsa riittävyyttä.

Näkymät ylvässeinäisillä kanjonin reunamilla ovat mahtavat. Ympärillä on erämaan hiljaisuus, kuuluu vain rotkon yllä lentävän joutsenen ääntelyä.
Makkaranpaistopaikalla tankataan energiaa, sillä lihasvoimaa lenkin kiertämiseen tarvitaan.
Toiselle Hossan kuuluisalle paikalle, Värikallion vanhoille kalliomaalauksille johtaa polku, joka kiertelee kangasmaastossa.
Parisataa porrastakin reitiltä löytyy. Rannan suuntaisesti on rakennettu metallinen silta, jolta voi lähietäisyydeltä ihailla maalauksia. Maalaukset löydettiin 1977.

Kalliomaalauksista on tunnistettu yli kuusikymmentä eri kuviota, kuten kolmiopäisiä ihmishahmoja, eri eläinlajeja, joista on mainittava Suomen kalliotaiteen ainoa karhukuvio.
Tarkasti ei varmuudella osata sanoa mistä nuo tikku-ukkomaisesti maalatut hahmot kertovat. Niiden uskotaan liittyvän metsästykseen tai shamanismiin.

Syksyisessä maastossa vaelteli etupäässä eläkeläisiä, joiden kanssa vaihdettiin kokemuksia ja näkemyksiä matkan varrelta. Värikalliolta palatessa vastaamme tuli myös iloisesti vaarin saaresta hoilaava koululaisten joukko.
Vilkas kaveri kuulutti että nyt vastaanne tulee sata koululaista. Oppilaat olivat Sotkamosta, ja toinen sadan oppilaan ryhmä oli ohjattu toiselle lenkille.
Oli ilo tavata reippaita koululaisia, joista suurin osa tervehti meitä harmaahapsisia, jotka odotimme tienposkessa heidän ohi menoa.

Tutkijat ovat todenneet, että jo kaksikymmentä minuuttia luonnossa kasvattaa elinvoimaisuuden tunnetta ja lisää luovuutta.
Hiljaisuus hoitaa, ja luonnossa näkee paljon kauneutta. Onnellisia nuo oppilaat, kuten myös muutkin vaeltajat, jotka voivat viivähtää luontoretkellä tankkaamassa elinvoimaa ja luovuutta arkeen.

Enni Holi
Kirjoittaja on kirjoittelua harrastava punkaharjulainen.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...