0

Saimaannorpan elämä näyttää nyt valoisammalta – norppien määrä on kasvanut 310 yksilöstä 370 yksilöön

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorppa-LIFE-hankkeen loppuseminaari järjestetään lauantaina 22.9.Savonlinnan Paviljongissa. Seminaarissa esitellään hankkeessa toteutettuja toimia ja niiden tuloksia. Myös hankkeen tuloksia esittelevä Layman’s report -esite on nyt julkaistu.

Saimaannorppa-LIFE oli EU-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena oli edistää saimaannorpan suojelua lähestymällä suojelukysymyksiä monipuolisesti eri näkökulmista ja hakemalla ratkaisuja yhteistyössä useiden eri kumppanien kanssa. Pitkäjänteisten suojelutoimien ansiosta saimaannorppakannan koko on saatu käännettyä hitaaseen kasvuun.

Saimaannorppa-LIFE -hankkeen aikana norppien määrä on kasvanut noin 310 yksilöstä noin 370 yksilöön.

Hankkeessa toteutetun kyselyn mukaan 96 prosenttia Saimaan alueen asukkaista pitää norpan suojelua erittäin tai melko tärkeänä. Huikeana esimerkkinä yhteisestä suojelutahdosta on yli 450 vapaaehtoisen joukko, joka Saimaannorppa-LIFE -hankkeen aikana on osallistunut työhön norpan hyväksi mm. apukinoksia kolaamalla ja pesälaskentaan osallistumalla.

– Saimaannorpan tulevaisuus riippuu paljon yksittäisten ihmisten toiminnasta. Paikalliset asukkaat ovat tehneet tärkeää työtä norpan hyväksi. Yhdessä toimien varmistetaan, että norppa sukeltelee Saimaassa myös tulevaisuudessa. Paikallisten asukkaiden ja kesämökkiläisten lisäksi moni muukin on ottanut norpan sydämeensä ja keväällä 2018 myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui norppien pesälaskentaan. Se osoittaa, että saimaannorpan suojelusta on tullut koko Suomen asia, iloitsee projektipäällikkö Raisa Tiilikainen Metsähallituksesta.

Juuri nyt saimaannorpan elämä näyttää valoisammalta kuin pitkään aikaan, mutta lajin säilyminen Saimaalla edellyttää toimia myös jatkossa. Sukupuuton uhka on edelleen merkittävä. Ilmastonmuutoksen edetessä yhä useammin toistuvat lauhat ja vähälumiset talvet heikentävät saimaannorpan pesimäolosuhteita ja luovat tarpeen apukinosten ja keinopesien tekoon.

Nyt päättynyt Saimaannorppa-LIFE oli vuosina 2013-2018 toteutettu Euroopan Unionin rahoittama LIFE-hanke. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut. Kumppaneita olivat Etelä-Savon ELY-keskus, Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä Turun yliopisto.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...