0

Huikea hyppy kivikauteen – Punkaharjun koulun kaivausteemaviikko perehdytti pienoismalleista ja saviastioista luonnossa selviytymiseen.

Punkaharjun koululla laitettiin täksi viikoksi lukujärjestykset ja ryhmät uusiksi ja heittäydyttiin koko koulun voimin kivikautisen elämän pariin.
Kimmokkeen teemaviikolle antoi Suomen Kulttuurirahaston rahoittama, Savonlinnan maakuntamuseo hakema Mullankaivajat Saimaalla -projekti. Sen tiimoilta koululaiset ovat päässeet tutustumaan arkeologiaan muun muassa Enonkoskellakin.
Punkaharjulla arkeologiset kaivaukset olivat kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta. Sen ympärille rakennettiin uuden opetussuunnitelman mukainen monialainen oppimiskokonaisuus, johon osallistui koko koulu alkuopetuksesta yläkoululaisiin.
Projektin eräänlaisena kokoon juoksijana toiminut apulaisrehtori Arttu Laukkanen kertoo, että teemaviikolle luotiin useampi työryhmä, joista 3-9-luokkalaiset pääsivät valitsemaan mieleisensä.
Alkuopetuksen oppilaat tutustuivat kivikauteen oman ohjelman mukaisesti, kuitenkin samaa aihetta sivuten.
– Haluttiin rakentaa kokonaisuus niin, että oppilaat pääsivät valitsemaan tekemistä oman kiinnostuksensa mukaan. 5-luokkalaiset ja 8-luokkalaiset osallistuivat arkeologisiin kaivauksiin. Muutoin ryhmissä on sekaisin alakoulun ja yläkoulun oppilaita eri luokilta, Laukkanen kertoo.

Koulun läheisyydessä, Kirkkotien ja Pusunsalmen välisellä kumpareella suoritetuissa arkeologissa kaivauksissa oppilailla oli tuottoisa alkuviikko. Jo tiistai-iltapäivään mennessä oli tehty jo useita löytöjä – esimerkiksi saviastioiden paloja ja palaneita luita.
Kaivauksia johtanut arkeologi Jasse Tiilikkala kertoi, että paikalla oli tehty jo 80- ja 90-lukujen taitteessa pienimuotoisia kaivauksia ja saman tyyppisiä löytöjä. Tuolloin arkeologi Timo Sepänmaa teki laajempaa kartoitusta Punkaharjun alueesta.

Lue koko juttu 13.9. Puruvedestä ja katso ohesta kuvagalleria alkuviikon työskentelystä!

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...