0

Metsähallitus syyllistyi vandalismiin – mylly olisi voitu korjata!

Syvästi järkyttyneenä luin edellisestä Puruvesi-lehdestä Metsähallituksen huoltomiesten kaataneen Hytermän valtavan hienon tuulimyllyn. Teko oli täysin käsittämätön ja järjetön.
Mylly olisi saatu säilytettyä talkoovoimin tai palkkaamalla viikoksi pari pätevää vanhan kansan kirvesmiestä ja mylly olisi seisonut vuosikymmeniä saaressa kävijöiden ihailtavana.
En voi ymmärtää hävitysvimmaa senkin takia, kun vasta hiljattain uusittiin katto ja vain alimmaisissa hirsissä oli hieman lahovikaa. Ne olisi voitu helposti uusia ilman suuria nostureita, vain tunkkeja apuna käyttäen.

Kaataminen tulee aivan varmasti kalliimmaksi purkamisineen ja poiskuljettamisineen kuin myllyn säilyttäminen. Metsähallitus perustelee tuhotyötään, ettei tuulimyllyn paikka ollut luontainen. Perustelu ontuu pahoin ja on tarkoitushakuinen.
Romu-Heikki rakentaessaan museosaarta tiesi varsin hyvin mitä teki. Samoin hänen palkkaamansa useat työmiehet, jotka käsivoimin, hiki hatussa myllyn aikoinaan pystyttivät.
Ovatko sadat myllynkivet luontaisilla paikoillaan? Onko työnmuistomerkki luontaisella paikallaan? Entä hirsiaitat ja katkaistut veneet istumapaikoiksi?

Metsähallituksen toimintaa kaikessa järjettömyydessään voidaan kutsua vandalismiksi. Lainaus Wikipediasta: ”Yleisessä kielenkäytössä ilkivallaksi nimitetään myös toisen omaisuuden tahallista vahingoittamista. Tällaisesta teosta käytetään yleisesti myös nimitystä vandalismi, varsinkin kun hävitysvimma kohdistuu kulttuurielämän tuotteisiin. Sana juontuu alun perin kansainvaellusten aikaisesta vandaalien heimosta, jotka hävittivät Galliaa ja ryöstivät Rooman vuonna 455.”
Toisen omaisuudella tarkoitan meitä, kansaa, ennen kaikkea kerimäkeläisiä, jolle Hytermä ja Romu-Heikki ovat ainutlaatuista kulttuuriperintöä. Metsähallitus on valtion laitos ja valtio olemme me.
Metsähallitus ei ole meiltä kysellyt tuulimyllyn kohtaloa ennen salaisia päätöksiään kabineteissaan myllyn kaatamisesta.
Todennäköisesti kaataminen ei olisi onnistunutkaan, jos tietoa olisi ollut, sillä varmasti myllyn pystyssä pitäjiä olisi ilmaantunut paikalle satoja.

Urpo Haverinen
Kerimäki

Kirjoita Puruveteen!
Kirjoita mielipiteesi jostakin ajankohtaisesta asiasta.
Tekstin mitta mielellään enimmillään 3 000 merkkiä välilyönteineen.
Suosimme omalla nimellä kirjoittamista, mutta julkaisemme myös nimimerkkikirjoituksia.
Liitä aina mukaan yhteystietosi, ne jäävät vain toimituksen tietoon.
Kirjoita sähköpostilla uutiset@puruvesi.net tai kirjepostilla Puruvesi/Lukijan mielipide, Kauppatie 24, 58500 Punkaharju.

Tekstaa Puruveteen!
Kirjoita mielipiteesi napakasti tekstiviestinä!
Lähetä viesti numeroon 13540, kirjoita viestin eteen tunnus PU SANO.
Viesti maksaa 1,10 euroa. Toimitus valitsee ja tarpeen mukaan muokkaa viestejä.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...