0

Maaseutu kiittää valtuustoa – koulut säilyvät

Savonlinnan kaupungin luottamushenkilöt tekivät suoraselkäisen päätöksen, eivätkä lähteneet virkamiesten ehdottamalle pienten koulujen lahtilinjalle. Toki virkamiestenkin esityksille löytyy kannatusta jopa maaseudulla asuvien valtuutettujen keskuudessa.
Valtuuston päätös – olkoonkin että se syntyi äänestyksessä – antaa maaseudulle ja maaseudun ihmisille mahdollisuuden säilyttää ja toivon mukaan jopa kehittää kyläkouluja.
Tässä tilanteessa, kun koulut saavat rauhan toimia, onkin paikallaan ryhtyä miettimään, mitä kaikkea muuta maaseutua piristävää kouluille voisi kehittää. Kylätoimijoilla on mietinnän ja yhteisen aivoriihen paikka.
Toki jo nykyiselläänkin kouluilla pidetään kerhoja ja erilaiset yhteisöt ja yhdistykset kokoontuvat koulutiloissa. Parhaimmillaan kyläkoulu on koko kylän keskus ja elähdyttäjä.
Valtuuston linjaus pitää sisällään sen, että mitään kouluja ei lakkauteta ja koulujen 25 oppilaan turvaraja säilytetään. Valtuutetut linjasivat kaukonäköisesti että kylille halutaan antaa mahdollisuus kääntää väestökehityksensä miinuksesta plussalle.
Savonlinnan kouluverkkoa ruvettiin ajamaan alas säästösyistä ja siksi, että oppilasmäärän ennustetaan alenevan. Arvion mukaan vuonna 2021 oppilaita olisi 400 vähemmän kuin viime syksynä.
Virkamiesten ajatuksissa oli, että Kallislahden ja Louhen koulut sekä Savonrannan yläluokat lopetetaan ensi vuoden syksyllä. Lisäksi Juvolan koulua esitettiin lakkautettavaksi vuonna 2021 ja Nätkin koulua syksyllä 2023.
Vaikka koulut saavat nyt pitää ovensa avoimina, varmaa on yksi asia: keskustelu kouluista ja varsinkin pikkukouluista jatkuu. Valtuustossa on henkeä, että kyläkoulut joutaa lopettaa. Sama henki vallitsee kaupungin virkamiesten keskuudessa.

Kommentteja aiheesta “Maaseutu kiittää valtuustoa – koulut säilyvät

 • 6.9.2018 at 13:41
  Permalink

  Koulujen säilyttämisen puolesta äänestäneet valtuutetut osoittivat rohkeutta ja viisautta tarkastella ongelmia kokonaisvaltaisesti. Pelkkien kustannustekijöiden lisäksi he osasivat ottaa huomioon pienten yhteisöllisten koulujen kauaskantoiset myönteiset vaikutukset.

  Omituiselta vaikuttaa erään valtuutetun näkemys kyläkoulujen säilyttämisestä ”koulujen seinien rakastamisena” ja opetuksen tason rapauttamisena. Kysehän ei ole koulurakennuksista vaan pienistä koululaisista ja heidän perheistään. Opetus pienissä kouluissa on kyllä aivan laadukasta ja monesti jopa yksilöllisempää kuin suurissa, juuri suotuisten olosuhteiden ansiosta.

  Kielteisen suhtautumisen sijasta olisi nyt aika nähdä lähikoulujen edut ja arvostaa myös ihmisiä, jotka haluavat asua kantakaupungin ulkopuolella. Puhtaan luonnon, maaseudun rauhan ja suhteellisen edullisten elinkustannusten lisäksi turvalliset kyläkoulut voivat hyvinkin toimia vetovoimatekijänä niitä arvostaville lapsiperheille. Ja lapsiperheitä tänne kaivattaisiin lisää.

  Savonlinna alkanee pian tiedottaa helpotetusta mahdollisuudesta muuttaa loma-asunto vakituiseksi asuinpaikaksi. Samassa yhteydessä kannattaisi kertoa lähikouluista muuttoa harkitseville lapsiperheille.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...