0

”Rankka työ, mutta tykkäsin” – kesätyö kalastajana kelpasi

Miltä maistuisi kesätyö kalastuksen parissa? 16-vuotias savonlinnalainen Aaro Laukkanen tietää sen nyt.
– Nuottauskokemus oli mielenkiintoinen. Työ on käsipelissä tosi rankkaa, mutta tykkäsin. Puruvedellä on hienot maisemat ja kalaakin tuli hyvin, summaa Laukkanen viisiviikkoisen pestin jälkeen.
Aaro Laukkasen työpaikkana olivat Kerimäen Kalatalo sekä lähiseudun järvet. Taustalla oli Kalatalous tutuksi nuorille -hanke, jonka kautta palkattin kala-alan kesätöihin kolme nuorta.
Laukkasen lisäksi Kerimäellä työskenteli sulkavalainen Akseli Tiainen. Kolmannen pojan työpaikka oli Tervossa.
Hankkeen nimi kertoo tavoitteet: antaa nuorille realistinen kuva kalastuksesta ja osoittaa heidän kauttaan, että tulevaisuuden ammatti voisi löytyä kalastusalalta.
Kesätyöläisten velvollisuutena oli levittää tietoa kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa. Sometusta kohdennettiin kanaviin, joilla nuoret liikkuvat.

Aaron kaveri oli bongannut kesätyövinkin Facebookista. Vapaa-ajan kalastusta harrastava nuori kiinnostui ja sai paikan haastattelun kautta.
Toimenkuvaan kuului vuoroviikoin työtä Kalatalolla ja järvellä. Kalatalolla Aaro pääsi perehtymään muikkujen perkaamiseen ja pakkaamaan kaloja pakasteeseen ja kuljetuksiin.
– Perkauskone oli ihan uusi juttu. Olin nähnyt sedän perkaavan muikkuja käsin ja vähän hirvitti, joutuuko täällä sellaiseen hommaan. Kone teki työn tosi tehokkaasti.
Järvellä edessä oli toisenlaista toimintaa. Aaro pääsi ensin Puruvedelle nuotalle Jorma Turtiaisen ja Kari Astikaisen matkaan. Nuotanveto oli täysin uusi kokemus.
– Etsittiin ensin parvia luotaimella ja sonarilla. Sekoittelin jäävesiä valmiiksi ja mätin verkkoa järveen, kuvaa Aaro tehtäviään.
Nostovaiheessa nuori mies pääsi kunnon jumppaan, vetelemään alapauloja käsin.
– Toisessa kädessä oli yhden päivän jälkeen viisi rakkoa, mutta kyllä sen kesti. Vedon loppuvaiheissa sai liikkua ihan juoksujalkaa.

Toisella järviviikolla Aaro oli troolaajien, Niko Ovaskan, Esa Lajusen ja Matti Partasen matkassa Pihlajavedellä ja Haapavedellä. Työ trooliveneissä sujui niin hyvin, että kalastajat halusivat Aaron vielä toisellekin viikolle.
Samalla valottuivat nuottauksen ja troolin vedon erot.
– Vetovauhti on troolatessa kovempi ja koneet tekevät suurimman työn. Mielenkiintoista oli sekin, kun viistokaikuluotaimella erotti kuhat muikkuparvien alta.

 

Lue koko juttu 23.8. Puruvedestä!

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...