0

Hyvät säät, puhtaat vedet – levätilanne rauhoittumassa helteistä huolimatta

Hieno hellekesä on houkutellut Jenni Urpilaisen Savonrannan kirkonkylän uimarannalle useana päivänä. Helsinkiläinen tanssitaiteilija ja tanssi-liikuntaterapautti viettää kesää Ruusintorpassa yhdessä poikaystävänsä Akse Petterssonin kanssa. Käsikirjoittaja-teatteriohjaaja Pettersson on saanut savonrantalaisen taiteilijaresidenssin kahdeksi kuukaudeksi käyttöönsä keskellä kesää.

Kolme viikkoa Savonrannalla ovat olleet ihanaa aikaa. Pariskunta on kierrellyt Savonrannan kirkonkylää ahkerasti ja löytänyt jatkuvasti uutta nähtävää. Mustikkametsässäkin on käyty ihan hyvin tuloksin. Kesä Savonrannalla poikkeaa paljon aiemmista kesistä, jotka pariskunta on viettänyt kerrostalokodissaan pääkaupungissa.
Veden laatu Savonrannan vesistöissä näyttää olevan kunnossa niin Saimaan puolella kuin sen yläpuolisessa lammessakin, jonka rannalle Ruusintorppa sijoittuu. Kirkonkylän uimaranta vain saisi olla vähän viihtyisämmäksi laitettu.
– Pelkkä hiekkakenttä tuntuu vähän ankealta paikalta muun vehreyden keskellä, Urpilainen pohtii.

Lomalaisten uintiolosuhteet Savonrannalla ovat olleet kunnossa veden laadun suhteen. Viime viikolla tehdyn tarkastuksen perustella kirkonkylän uimarannan vesi oli hyvälaatuista, eikä vaarallista sinilevää esiintynyt pitkistä helteistä huolimatta.

Myös muualla Sosterin alueella uimavedet ovat pysyneet kunnossa viime viikkoina. Terveysvalvonta kehottaa kuitenkin tarkkailemaan uimavettä ennen uimista, sillä sinilevien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. Uimaan ei kannata mennä, jos vedessä on havaittavissa hiutalemaista sinistä tai turkoosia levämassaa.

Siun sote tiedotti alkuviikosta, että sen alueella sinilevää oli havaittu kolmella yleisellä uimarannalla Pohjois-Karjalassa, mutta Kesälahden uimarannoilta levähavaintoja ei oltu tehty.
Pro Puruvesi ry:n puheenjohtaja Reijo Jantusen mukaan viimeisen viikon aikana leväilmoituksia ei ole tullut Puruvedeltäkään, jossa tilanne oli erittäin huono juhannuksen jälkeisillä viikoilla.

Lue lisää uutisia 9.8. Puruvesi-lehdestä!

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...