0

Kivikaudelle kiviä kääntämällä – Enonkoskella arkeologiset yleisökaivaukset

Enonkosken Kotkuinniemessä järjestettiin viime viikolla arkeologiset yleisökaivaukset. Arkeologien johdolla tehdyissä kaivauksissa osallistujat pääsivät etsimään ja löytämään merkkejä kivikautisesta asumisesta.
Kaivaukset järjesti Kulttuuriosuuskunta Vehrä yhteistyössä Hiisi-lehden, Enonkosken kunnan ja Maanala Oy:n kanssa. Maanala Oy on arkeologisen tutkimuksen asiantuntijayritys. Osallistumismaksun jälkeen yleisö pääsi tutustumaan arkeologisen tutkimuksen maailmaan.

Yleisökaivaukset alkoivat kaivualueen määrittelyllä. Alue rajattiin ja päällimmäinen turvekerros nostettiin pois. Sitten ryhmä alkoi kaivaa maata viiden senttimetrin kerroksina, ja kaivettu maa-aines seulottiin.
Erilaiset löydöt, kuten työkalujen palaset ja palaneet luut, valokuvattiin ja lajiteltiin. Löytöjen loppusijoituskohde on Suomen kansallismuseon arkeologiset kokoelmatHelsingissä. Tutkimusraportti toimitetaan Museoviraston arkistoon.
Kaivausten päätyttyä maa siirrettiin takaisin kaivualueelle ja peiteltiin turpeella. Kuoppa maisemoitiin ennalleen, eikä kaivauksia juuri huomaa maastossa jälkikäteen.

Kotkuinniemi ei valikoitunut kaivauspaikaksi sattumalta. Maanala Oy:n arkeologi Ville Laakson mukaan sijainti oli ensiluokkainen kivikautiselle asutukselle. Laakso oli johtamassa kaivauksia kollegansa Jasse Tiilikkalan kanssa.
– Merkkejä asumisesta ilmeni jo vuonna 1989. Alueelta tehtiin esinelöytöjä maanmuokkauksen yhteydessä, Laakso kertoo.
– Kaivausten myötä olemme löytäneet myös saviastioiden palasia, purupihkaa ja kylämuotoiseen asumiseen viittaavia asutuspainanteita.
Idea kaivausten järjestämiseen syntyi Kulttuuriosuuskunta Vehrän historianharrastajien keskuudessa. Toiminnanjohtaja Katja Kuuramaan mukaan projekti sai puhtia, kun ammattiarkeologit Christian Carpelan ja Pirjo Uino kiinnostuivat. Ammattitaidostaan huolimatta Carpelan ja Uino olivat mukana vain osallistujina.

Lue koko juttu 19.7. Puruvedestä!

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...