0

Sankarivainaja haudan lepoon – Oskar Albin Muhosen ruumis oli kateissa vuosikymmenten ajan

74 vuotta ennätti kulua, ennen kuin korpraali Oskar Albin Muhonen siunattiin haudan lepoon. Tällä välillä hänen ruumiinsa oli kadoksissa Venäjän Karjalassa.
Suomalaissotilaiden jäänteitä talvi- ja jatkosotien taistelupaikoilta yli 20 vuoden ajan etsinyt savonlinnalainen Ismo Mikkonen löysi myös Muhosen Karjalan kannakselta.

Mikkosen mukaan Muhosen kotiuttamisesta vastasi Tuulos, kylä Karjalan tasavallan Aunuksen piirin Alavoisen kunnassa Venäjällä. Sota-arkistoon merkattu Vitele ei pidä siis aivan paikkaansa. Myös kuolinpäivämäärässä 27.6.1944 saattaa olla päivän tai kahden heittoa.
Muhosen jäännökset löytyivät Tuuloksen metsästä jonkin matkan päästä maantiestä, joka kulkee Viteleen ja Aunuksen välillä.
Muhonen menehtyi kovan metsätaistelun seurauksena osana 24. torjuntakomppaniaa, joka oli komennettu puolustustehtäviin pitämään tietä auki hinnalla millä hyvänsä.

Vainajan löytöpaikalla oli ollut verinen metsätaistelu ilman poteroita ja ylivoimaa vastaan. Samalta paikalta on löydetty monia muitakin ruumiita, suomalaisia ja venäläisiä, sekä molempien osapuolten aseiden hylsyjä.
– Ilman näitä kesäkuun 1944 loppupäivien uhrauksia Suomen kohtalo olisi voinut olla toinen, kertoo paikan sotahistoriaan ja Neuvostoliiton suurhyökkäykseen perehtynyt Mikkonen.

Lue koko juttu 28.6. Puruvedestä!

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...