0

Kokosuomalainen

Perinteiseen small-talk-kysymyspatteriin kuuluu lähtemättömästi klassinen kotipaikkakuntakysymys. Keskustelun osapuolten asuinpaikat eri elämänvaiheiden aikana on pettämätön jutustelun aihe, johon kuka tahansa maantiedostaan hereillä selvinnyt voi ottaa kantaa.
Allekirjoittaneella tosin menee yleensä sormi suuhun, kun kysymys tiivistetään muotoon: ”Mistä olet kotoisin?” Selkeää vastausta on nimittäin yllättävän vaikea antaa.

Synnyin Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa vuonna 1996. Kela-kortin mukaan kotipaikkakuntani on Siilinjärvi, sillä asuin elämäni ensimmäiset vuodet Vuorelassa. En koe itseäni kovinkaan vuorelalaiseksi, sillä muistan paikkakunnalta vain pudonneeni kuusiaidan sisään. Minut saatettiin myös työntää alas portaita.
Vuorelasta siirryin vaikuttamaan Mikkeliin. Yläkoulun jälkeen karautin poikkihuilu tanassa taidelukioon Savonlinnaan, jonne jäin asumaan vielä puoleksi vuodeksi saatuani valkolakin joulukuussa 2015. Lukio oli ohi hujauksessa, enkä usko koskaan eläneeni neljää vuotta yhtä nopeasti.
Sitten jouduin hetken arpomaan elämänvalintojen kanssa, ja päädyin hakemaan ICT-asentajakoulutukseen Stadin ammattiopistoon. Muutin siis Vantaan Koivukylään käydäkseni koulua Helsingin Pasilassa, eli en oikeastaan ollut helsinkiläinen enkä vantaalainen. Toisaalta on kenties hyvä, etten ehtinyt juurtua Koivukylään liialti: vastapäisessä kapakassa ehti asuinaikanani pyörähtää useampi poliisipartio, muutama ensihoitaja ja Karhu-ryhmä.

Majailin Vantaalla vain vajaan vuoden. Kun pääkaupunkiseudun Metro-lehti julkaisi kaksi kolumniani, tietokoneet alkoivat yhtäkkiä maistua puulta. Hain Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan journalistiikkaa ja pääsin sukkana sisään – siispä muutin Jyväskylään, tuohon kovamaineiseen Suomen Ateenaan. Kesän koittaessa sain tämän työpaikan Puruvesi-lehden kesätoimittajana, ja palasin minulle rakkaaseen Savonlinnaan.
Kaiken tämän pyörityksen jälkeen en siis kuollaksenikaan tiedä, olenko savolainen, vantaalainen, hesalainen, keskisuomalainen vai kiiltokuoriainen.
Tulevaisuudessa taidan yksinkertaisesti vastata olevani kotoisin Suomesta.

Janne Laukkanen
Kirjoittaja on jostain päin Suomea saapunut Puruvesi-lehden kesätoimittelija.

2 kommenttia aiheesta “Kokosuomalainen

 • 14.6.2018 at 18:38
  Permalink

  Tervetuloa, kolumnisi lupaa hyvää! Meille tulee Puruvesi Jyväskylään, koska seutu on rakas ja Puruvesi maailman paras aluelehti. Paikallisia, hyvinkirjoitettuja juttuja, eikä löysää, yleisöä kosiskelevaa yleishömppää, mille tielle monet ovat lähteneet. Hauskaa kesää! Juttujasi ja koko lehteä innolla odottaen. T. Meiän perhe Jyväskylästä ja Kulennoisista.
  PS. Minäkin opiskelin JY:ssa journalistiikkaa. 🙂

 • 24.6.2018 at 17:20
  Permalink

  ”Tervehdys Kokosuomalaiselta Helsingistä ”.
  Puruvesilehden keätoimittaja, jostain päin saapunut, Janne Laukkanen.
  Kerrotte, että ette kuollaksennekaan tiedä, oletteko Savolainen, Vantaalainen, Hesalainen, vai mikä.
  ”Yksinkertaisesti Suomesta”. Kuten moni meistä.
  Luin ilolla Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisen johtajan Jorma Silvastin lausuman kiitollisuudestaan, ettei hän koskaan lakkaa kehumasta Savonlinnaa, ja mihin hän on erityisesti mieltynyt, kuten lörtsyjä ja pehmojäätelöitä, hyvä niin.
  Itselläni on lapsuudesta saakka nuo samat mieltymykset .
  Kunnioitus Jorma Silvastille, hänen saavutuksistaan Savonlinnasssa, niistä olemme saaneet nauttia ja toivottavasti edelleen kauan.
  Terveiset Itä-Savon kulttuuritoimittajalle, nämä ovat parhaita asioita joita hän pitää yllä, meille aitosuomalaisille.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...