Kokosuomalainen

Perinteiseen small-talk-kysymyspatteriin kuuluu lähtemättömästi klassinen kotipaikkakuntakysymys. Keskustelun osapuolten asuinpaikat eri elämänvaiheiden aikana on pettämätön jutustelun aihe, johon kuka tahansa maantiedostaan hereillä selvinnyt voi ottaa kantaa.
Allekirjoittaneella tosin menee yleensä sormi suuhun, kun kysymys tiivistetään muotoon: ”Mistä olet kotoisin?” Selkeää vastausta on nimittäin yllättävän vaikea antaa.

Synnyin Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa vuonna 1996. Kela-kortin mukaan kotipaikkakuntani on Siilinjärvi, sillä asuin elämäni ensimmäiset vuodet Vuorelassa. En koe itseäni kovinkaan vuorelalaiseksi, sillä muistan paikkakunnalta vain pudonneeni kuusiaidan sisään. Minut saatettiin myös työntää alas portaita.
Vuorelasta siirryin vaikuttamaan Mikkeliin. Yläkoulun jälkeen karautin poikkihuilu tanassa taidelukioon Savonlinnaan, jonne jäin asumaan vielä puoleksi vuodeksi saatuani valkolakin joulukuussa 2015. Lukio oli ohi hujauksessa, enkä usko koskaan eläneeni neljää vuotta yhtä nopeasti.
Sitten jouduin hetken arpomaan elämänvalintojen kanssa, ja päädyin hakemaan ICT-asentajakoulutukseen Stadin ammattiopistoon. Muutin siis Vantaan Koivukylään käydäkseni koulua Helsingin Pasilassa, eli en oikeastaan ollut helsinkiläinen enkä vantaalainen. Toisaalta on kenties hyvä, etten ehtinyt juurtua Koivukylään liialti: vastapäisessä kapakassa ehti asuinaikanani pyörähtää useampi poliisipartio, muutama ensihoitaja ja Karhu-ryhmä.

Majailin Vantaalla vain vajaan vuoden. Kun pääkaupunkiseudun Metro-lehti julkaisi kaksi kolumniani, tietokoneet alkoivat yhtäkkiä maistua puulta. Hain Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan journalistiikkaa ja pääsin sukkana sisään – siispä muutin Jyväskylään, tuohon kovamaineiseen Suomen Ateenaan. Kesän koittaessa sain tämän työpaikan Puruvesi-lehden kesätoimittajana, ja palasin minulle rakkaaseen Savonlinnaan.
Kaiken tämän pyörityksen jälkeen en siis kuollaksenikaan tiedä, olenko savolainen, vantaalainen, hesalainen, keskisuomalainen vai kiiltokuoriainen.
Tulevaisuudessa taidan yksinkertaisesti vastata olevani kotoisin Suomesta.

Janne Laukkanen
Kirjoittaja on jostain päin Suomea saapunut Puruvesi-lehden kesätoimittelija.

Kommentteja aiheesta “Kokosuomalainen

  • 14.6.2018 at 18:38
    Permalink

    Tervetuloa, kolumnisi lupaa hyvää! Meille tulee Puruvesi Jyväskylään, koska seutu on rakas ja Puruvesi maailman paras aluelehti. Paikallisia, hyvinkirjoitettuja juttuja, eikä löysää, yleisöä kosiskelevaa yleishömppää, mille tielle monet ovat lähteneet. Hauskaa kesää! Juttujasi ja koko lehteä innolla odottaen. T. Meiän perhe Jyväskylästä ja Kulennoisista.
    PS. Minäkin opiskelin JY:ssa journalistiikkaa. 🙂

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viikon kysymys

Mikä on Suomen kesässä parasta loma-aikaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...