0

Marja Niemi kuvaa Puruveden norpat galleriaan

– Hiljakseen näin ajellaan ja kiikaroidaan.  Norppaa ei saa koskaan häiritä, sanoo tutkija FT Marja Niemi Puruvedellä veneillessään. Punkaharjulaislähtöinen nainen tutkii työkseen norppaa ja viettää toukokuussa suurimman osan työajasta Puruvedellä kruisaillen tarkoituksenaan etsiä norppia kuvattavaksi.

Tiedossa on, että Puruvedellä asustaa ainakin kahdeksan eri norppaa ja ensimmäinen kuutti syntyi viime talvena. 

Itä-Suomen yliopiston Photo ID -hankkeen tarkoituksena on kuvata jokainen saimaannorppa ja yksilöidä nämä. Kuvat päätyvät WWF:n ylläpitämään norppagalleriaan, jonka ylläpitoon myös yleisö voi osallistua. Yleisön havainnot norpista ovat erittäin tärkeitä tutkimukselle ja ihmisiä pyydetään toimittamaan kuvansa ja havaintonsa galleriaan.

Tutkija eivät kuitenkaan kehota ihmisiä varta vasten etsimään norppia kuviin, koska villieläimen rauhaa ei saa häiritä. Keväällä norpan on saatava ottaa rauhassa aurinkoa, että sen karva vaihtuisi. 

Sattumalta nähty norppa tai mökkilaiturilla köllöttelevä yksilö kannattaa yrittää kuvata ja toimittaa tietonsa Norppagalleriaan. Norppayksilöt erotetaan toisistaan kylkikuvion perusteella.

Lue lisää 24.5. Puruvesi-lehdestä.

 

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...