0

Pesäpaikat sukellettu ja lopullinen tulos saatiin: Saimaalle syntyi 86 norpan poikasta

Viime talvena arvioidaan syntyneen kaikkiaan 86 saimaannorpan poikasta. Valtaosa, noin 80 prosenttia, kuuteista syntyi Metsähallituksen johdolla kasattuihin apukinoksiin. Alkutalven heikko lumitilanne parani lisääntymiskauden loppua kohti ja pesäpoikaskuolleisuus jäi kohtuullisen matalaksi eli noin 10 prosenttiin.

Huhtikuussa tehtyjen pesälaskentojen tuloksia tarkennettiin heti jäiden lähdön jälkeen tarkastamalla kaikkien poikaspesäpaikkojen ja joidenkin epävarmojen havaintopaikkojen lähiympäristö sukeltamalla.

– Sukeltajat etsivät pesäpaikoilta istukoita ja kuutin jäänteitä. Pesäpaikkasukellusten ansiosta havaittiin kuusi uutta syntynyttä kuuttia, joista ei tiedetty ennen sukelluksia. Lisäksi yhdeksästä pesäkuolleesta kuutista viisi löytyi sukeltamalla, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Nopeasta kevään etenemisestä huolimatta saimaannorpan pesälaskennat saatiin tehtyä varsin kattavasti.

– Paikalliset hyvin vesialueensa tuntevat Metsähallituksen vapaaehtoistyöntekijät ovat arvokas voimavara sekä pesälaskennoissa että apukinostöissä, kiittelee suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksesta.

Metsähallitus muistuttaa, että saimaannorpalla on nyt karvanvaihtoaika, jolloin aikuiset norpat nousevat kiville kuivattamaan turkkiaan. Norppien tulee antaa loikoilla rauhassa rantakivillä.

Apukinosten rakentaminen ja pesäpaikkasukellukset ovat osa kuluvana vuonna päättyvää viisivuotista Saimaannorppa-LIFE -hanketta.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...