0

Viedäänkö koulut maaseudulta?

Savonlinnan sivistyslautakunta on sitä mieltä, että tehköön valtuusto strategisen linjauksen, millaiselta näyttää kouluverkko. Tiivistetysti: onko Savonlinnassa mahdollisuus asua ja elää sekä käydä koulua myös maaseudulla vai eikö ole.
Savonlinnan virkamieskunta haluaa lopettaa neljä  koulua, joista kolme sijaitsee kylillä. Lisäksi Savonrannalta esitetään vietäväksi pois yläkoulu.
Savonlinnan varhaiskasvatus- ja kouluverkkotyöryhmä samoin kuin sivistyslautakunta pitäisivät nykyiset koulut. Luottamushenkilöiden kannat hajaantuvat, joten ennakoitavissa on kovaa vääntöä niin kaupunginhallituksessa kuin kesäkuun valtuustossa.
Virkamiesten – ennen muuta vs. sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppisen – ja lautakunnan enemmistön välinen näkemysero on suuri. Ne edustavat ääripäitä.
Kauppinen esitti tällä viikolla sivistyslautakunnalle, että koulujen kohtalo ratkottaisiin ensi syksynä. Kiperällä äänestystuloksella 5-4 lautakunta vie asian hallitukselle juuri samalla tavalla kuin kouluverkkotyöryhmä esitti – sekin äänestyksen jälkeen.
Kuntalainen on varmasti tilanteesta ymmällään. Ainakin kylillä mietitään, mihin suuntaan tuuli kääntyy ja kuinka lopulta käy oman kylän koululle vaikka Kerimäen Louhella.
Politiikka on siitä vaikea laji, että lopputulosta ei paranen lähteä ennakoimaan. Ennen kesäkuun valtuustoa voi kulisseissa tapahtua paljon.
Se on selvä, kuten sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen äskettäin totesi Puruvesi-lehden haastattelussa, että maaseudulle ja maaseudun elämäntavalle pitäisi antaa mahdollisuus. Koulut ovat nykyisellä maaseudulla niitä viimeisiä palveluta, joita yhteiskunta tarjoaa. Jos nekin viedään pois, maaseudusta tulee hyvin nopeasti hiljainen.

Kommentteja aiheesta “Viedäänkö koulut maaseudulta?

 • 17.5.2018 at 20:34
  Permalink

  Savonlinnan vuosien 2018 – 2021 strategian yleisenä päämääränä on kaupungin kehittäminen turvallisena ja houkuttelevana asuinalueena. Yhtenä painopistealueena on asiakaslähtöinen ja palveleva hallinto. Kaupungin on tarkoitus mm. edistää laadukasta koulutusta ja opetusta sekä varhaiskasvatusta.

  Nyt Savonlinnan viranhaltijat ja päättäjät harkitsevat kouluverkostoon leikkauksia, mm. remonttitarpeen sekä syntyvyystilastojen ja tämänhetkisen väestökadon pohjalta. Koulujen lakkauttaminen ei lisäisi kuntalaisten hyvinvointia eikä kaupungin elinvoimaa, houkuttelevuudesta puhumattakaan – päinvastoin.

  Kaupunki pitää tärkeänä turistien ja muiden kävijöiden tänne houkuttelemista. Ympärivuotisen matkailun edistämiseen onkin panostettu aika lailla. Turistien lisäksi Savonlinnaan tarvittaisiin kuitenkin uusia kuntalaisia, varsinkin lapsiperheitä.

  Lapsiperheet arvostavat turvallisten koulutuspalvelujen saatavuutta. Pienissä lähikouluissa kaikki tuntevat toisensa ja kiusaamiseen voidaan puuttua välittömästi. Myös lasten erityistarpeet ja vahvuudet huomataan herkemmin. Tuen ja kannustuksen antamiseen on isoja kouluja paremmat mahdollisuudet. Pienten lähikoulujen oppilaat pärjäävätkin yleensä paremmin myös jatko-opinnoissaan.

  Koulujen lakkauttamisella voi olla kunnan talouteen merkittäviä negatiivisia kerrannaisvaikutuksia, mikä kannattaisi ottaa laskelmissa huomioon. Lähikoulujen säilyttäminen on lasten ja perheiden hyvinvoinnin lisäksi sijoitus kunnan tulevaisuuteen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...