Punkaharjun valaistu luontoreitti avataan pian virallisesti – se saa nimekseen Topeliuksen polku!

Punkaharjulla on onnistuneesti yhdistetty kulttuuri ja liikunta matkailuun ja maaseutuun. Matkailijoiden ja paikallisten asukkaiden iloksi Punkaharjun harjualueelle on toteutettu valaistu

Punkaharjulla on onnistuneesti yhdistetty kulttuuri ja liikunta matkailuun ja maaseutuun. Matkailijoiden ja paikallisten asukkaiden iloksi Punkaharjun harjualueelle on toteutettu valaistu luontoreitti – Topeliuksen polku. Sen avajaisjuhlallisuuksia vietetään lauantaina 12. toukokuuta kello 12.

Punkaharjulla Tuunaansalmen ja Takaharjun Kruununpuiston välisessä maastossa kulkee Metsähallituksen vuonna 2013 vanhasta harjutiestä ja metsäpolusta kunnostama luontoreitti.

Viime vuonna alueen matkailutoimijat tarttuivat työhön valaistuksen saamiseksi polulle. Länsi-Punkaharjun kyläyhdistys hoiti byrokratian ja hankerahoitus tuli Piällysmies ryltä, Savonlinnan kaupungilta ja Punkaharjun matkailuyrittäjiltä. Kyläläiset tekivät talkootyötä, ammattilaiset vetivät sähkökaapelin ja pystyttivät valopylväät. Valaistus valmistui yhteistyönä.

Luontoreitin nimeksi päätettiin antaa Topeliuksen polku Satusedän syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Zachris Topelius vieraili Punkaharjulla useaan otteeseen ja nimesi sen Suomen kauneimmaksi maisemaksi. Reitille rakennettiin viisi kohdevalaistua levähdyspistettä, joissa kulkija voi tutustua Topeliuksen Punkaharju-aiheisiin teksteihin. Kohteet on nimetty Topeliuksen Punkaharju-aiheiden mukaan Luonnon vihreäksi ajatusviivaksi, Vihreäksi kultasulkaiseksi lohikäärmeeksi, Luonnon kauneimmaksi huvipuistoksi, Tieksi elämän ja kuoleman välillä sekä Siipensä levittäneeksi vesilinnuksi.

Myös infotaulut toteutettiin yhteistyönä. Dosentti Jyrki Paaskoski laati tekstit, Savonlinnan Taidelukion opiskelijat suunnittelivat ulkoasun ja toteutus tehtiin paikallisessa kilpiliikkeessä. Ennen avajaisjuhlaa suomen-, englannin- ja venäjänkieliset taulut sijoitetaan paikoilleen. Savonlinnan kaupunki lahjoitti kylttien viereen kivipenkit, joiden kivet ovat peräisin Savonlinnan ohikulkutien kalliolouhoksista.

Topeliuksen polun valaistus tuo arvokkaan lisän paitsi matkailijoiden myös alueen asukkaiden ulkoliikuntamahdollisuuksiin. Maaseudun pimeät tiet kun helposti karkottavat sitkeimmänkin ulkoilijan. Kulunut talvi osoitti, että valaistu reitti oli paikallisten ahkerassa käytössä myös iltaisin työpäivän jälkeen.

Topeliuksen polku on myös monen työmatka, sillä Tuunaansaaresta kuljetaan sitä pitkin töihin Kruunupuistoon ja takaisin kävellen, pyöräillen ja talvella jopa hiihtäen.

Länsi-Punkaharjun kyläyhdistyksen Sirpa Taskinen ja Punkaharjun Matkailu ry:n Terho Kaskinen toteavatkin.

– Jos tulisi kilpailu Suomen kauneimmasta työmatkasta, Topeliuksen polku voittaisi varmasti.

Tulevana Snellmannin ja Suomalaisuuden päivänä 12.5. Topeliuksen polku avataan virallisesti matkailijoiden ja paikallisten asukkaiden iloksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka