0

Puruvedelle syntyi saimaannorpan kuutti – ensimmäinen vuosikymmeniin

Metsähallituksen tämän vuoden pesälaskennoissa havaittiin ensimmäinen norpan kuutti Saimaan Puruvedellä vuosikymmeniin. Puruvedellä on odotettu kuutin syntymään vuodesta 2007, jolloin siellä havaittiin ensimmäiset talvehtivat saimaannorpat.
Puruvesi on aikoinaan ollut hyvä norppavesi. Historiatietojen mukaan siellä vielä ennen sotavuosia oli vankka yli 50 norpan kanta.
Sodan jälkeen Puruvedeltä norppia metsästettiin vahinkoeläiminä ja alueen norppakanta katosi. Puruvesi on norpan luontaista elinaluetta, jonne norppa on hitaasti palaamassa kannan elpyessä. Viimeisen kannanarvion mukaan Puruvedellä on noin 5-7 norppaa.
Puruvedeltä on jo kahdeksankymmenluvulta tullut satunnaisia norppahavaintoja avovesiaikaan.
Vuonna 2007 havaittiin ensimmäisten norppien pesineen eli asuneen ympärivuotisesti Puruvedellä. Vuonna 2009 siellä jäi verkkoon 5-vuotias juuri sukukypsyyden saavuttanut norppa. Tänä vuonna alueelle syntyi ensimmäinen kuutti, joka kertoo norppakannan pystyvän pysyvästi levittäytymään aiemmin autioituneille alueille.

3 kommenttia aiheesta “Puruvedelle syntyi saimaannorpan kuutti – ensimmäinen vuosikymmeniin

 • 19.4.2018 at 19:37
  Permalink

  Mukavaa, että norppia elää Puruvedellä. Mutta ei mukavaa, jos kohta puruvedenmuikkuja saavat syödä vain norpat. Tarkoitan sitä kun on jo vaadittu muikkuverkkojen käyttäkieltoa norpan tähden. Aivan luonnoton vaatimus. Järkeä luonnonsuojeluun!

 • 26.4.2018 at 12:50
  Permalink

  Viherpiipertäjillä on taas vaihtimista, että ihmiset syövät kasviksia ei kalaa! Kuka toi norpan Puruvedelle, kun ne eivät lennä eivätkä juokse? Kalastajat kortistoon, että Norpat saavat lisääntyä!

  • 27.4.2018 at 19:46
   Permalink

   No tuskinpa sitä norppaa on viherpiipertäjät Puruvedelle kuskanneet, eiköhän tuo ole osannut ihan itse uida … Ja taitavat olla Puruveden ammattikalastajat enimmäkseen nuottamiehiä, joita mahdolliset keväiset verkkokalastusrajoitukset eivät kyllä kortistoon vie.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...