0

Nousi ”rumppamaha” – matikalla painoa yli 3 kiloa ja pituutta 70 senttiä

Vuoden vonkale

Made eli matikka on herkkukala, tietää punkaharjulainen Reijo Pakarinen.
– Pyytäjässä vaiko pyydyksissä lienee vika, kun minulla monena talvena matikat ovat jääneet saamatta. Ehkä olisi ollut syytä seurata matikan syksyinen viisteellä käynti, jotta pyydykset olisi osannut virittää kalojen kulkureitille. Usein on pitänyt nöyrtyä hakemaan matikat Prisman kalatiskiltä, hän kirjoittaa Puruvesi-lehdelle.
Mutta sitten jysähti. Keskiviikkona 31. tammikuuta röllötti riimutetussa 55 millin verkossa oikea rumppamaha.
Paikka oli Kulennoisten Paukansalmi. Talousvaaka näytti kalan painoksi 3,282 kiloa, josta mätiä oli 670 grammaa. Pituutta matikalla oli 70,5 senttiä.
– Minulle se oli lajissaan ennätyskala. Suomen ennätysmateeseen verrattuna se oli tosin vain 42 prosenttia.
Pakarinen kertoo, että eräänä iltapäivänä matikkasoppaa keitellessä tuli mieleen keväinen tapaus yli kuudenkymmenen vuoden takaa. Hän oli silloin ehkä viiden vanha.
– Kotona Rääkkylän Vuorilahdessa kalastettiin aina tavalla tai toisella. Verkkoja tai rysiä ei mökkiläisillä vielä 1950-luvun puolivälissä ollut. Isä piti sulan veden aikaan katiskoita ja pitkää siimaa, syksyisin tuulasti. Kesäillat istuttiin mato-ongella. Talvella miehet kävivät pilkillä, sikäli kuin tuuralla viitsi paksuun jäähän pilkkiavannon hakata.
– Elävästi muistan, minkä suuren kiven kupeessa tuona keväänä meidän katiskamme olivat. Muistan myös katiskassa luikerrelleet isot matikat. Kotiin tultua minun kerrotaan jo ovelta tiedottaneen: ”Myöpä suatiin isoja muikkuja, van isä viskas ne pois.”
Pakarinen toteaa, että tuohon aikaan oli vallalla uskomus, ettei keväällä tai kesällä saatuja mateita ei voinut syödä, koska niissä oli mukamas matoja.

Vuoden vonkaleet valittu – paikallislehti Puruveden Vuoden vonkale -kisan Vuoden kalajuttu ja Vuoden vonkale on valittu.

Parhaaksi kalajutuksi arvioitiin enonkoskelaisen vapaa-ajan asukkaan Raija Rusakon tarina verkkoreissusta Ala-Enonvedellä.
Rusakko meni kokemaan verkot ja yllätys oli suuri: verkossa oli sellainen saalis, jota ikänsä kalalla käynyt rouva ei ollut ennen kohdannut. Valtaisan kokoinen hauki aiheutti aluksi jonkinlaisen järkytyksen, mutta pitkään rouva ei jäänyt saalista ihmettelemään, vaan hoiti tilanteen isältään saamilla opeilla ja tyttären avustamana.
Ensin hauki sai nuijan nukutuksen vanhasta puolukkasurvimesta, ja sitten se nostettiin haavilla veneeseen. Pian alkoi hauen viimeinen matka kohti Tuliraudanlahtea.
Painoa kalalla oli 9,5 kiloa ja pituutta 110 senttimetriä.
– Rinnanympärystä ja kuppikokoa emme mitanneet, Rusakko nauroi Puruvesi-lehden haastattelussa 6. heinäkuuta 2017.

Pyhäjärven Lentteenselältä löytyy puolestaan hyvä pilkkipaikka, ja sen totesi Vesa Mustajärvi hilattuaan ylös 2 114-grammaisen ahvenen.
Mustajärven ahven on Vuoden vonkale vuosimallia 2017. Pituutta körmyniskalla oli 52 senttiä ja vyötärönympärystä 39 senttiä.
Juttu Vesa Mustajärven vonkaleesta julkaistiin Puruvedessä 23. helmikuuta 2017.
Puruvesi-lehti on yhteydessä palkittuihin. Heidät palkitaan Puruvesi-lehden digi-tai printtitilauksella.

Puruvesi-lehden Vuoden vonkale -kisa on jälleen käynnissä. Vuoden 2018 kalatarinat ja vonkaleet valitaan tämän vuoden saalisjuttujen perusteella.
Voittajien valintakriteereinä voidaan käyttää muutakin kuin kalan kokoa – esimerkiksi kiinnostavaa kalatarinaa tai muuta sattumusta kalastukseen liittyen.
Vuoden vonkala -kisaan voi osallistua millä tahansa järvikalalla, joka on saalistettu joltakin Puruvesi-lehden levikkialueen järveltä.

Lähetä kuvia ja tarinoita
Sähköpostilla: uutiset@puruvesi.net.
Verkkopalvelun kautta: puruvesi.net, Osallistu, Päivän kuva (Otsikkokenttään Vuoden vonkale -kisa).
Kirjeellä: Puruvesi/Vuoden vonkale, Kauppatie 16, 58500 Punkaharju.
Kuvia ja tarinoita voi myös tuoda Puruveden toimitukseen, jossa kuvat skannataan sähköiseen muotoon.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...