0

Vanhaa perinnettä – toivotaan presidenttiparille maukkaita rotinoita

Rotinat mielletään karjalaiseen perinteeseen kuuluvaksi ruokalahjaksi, joka toimitettiin vauvan syntyessä perheeseen. Rotina-sana on peräisin Venäjän kielen sanasta rudiny, joka tarkoittaa synnytystä, lapsivuodetta.
Karjalassa ruokatavarat pakattiin rotinakoriin tai kiedottiin käspaikkaan, joka oli tyttölapsen ensimmäinen vaatekappale, josta alkoi kapioiden kokoaminen. Rotinoiden alkuperäinen tarkoitus oli tuoda synnyttäneelle äidille vahvistavaa ruokaa, joka edistäisi toipumista. Äidille jäisi myös enemmän aikaa vauvan kanssa oleiluun.
Vahvimmillaan perinne on Itä-Suomessa. Sota-ajan jälkeen vauvaperheeseen tuodut ruokatavarat alkoivat muuttua makeavoittoiseksi. Makeus merkitsi irrottautumista sota-ajan ankeudesta. Maaseudulla rotinoiksi alkoivat yleistyä pullarinkeli ja täytekakku. Vauvalle tuomisina oli potkupuku.

Joissakin seurakunnissa on tapana käydä vauvaperheessä vierailulla, mikäli vanhemmat haluavat. Vierailutuokiossa tutustutaan puolin ja toisin. Perheelle kerrotaan niistä toimintamuodoista, joita seurakunnalla on tarjota lapsiperheille.
Meidän perheen ensimmäistä rotinabuumia lähes viisikymmentä vuotta sitten en kokenut sellaiseksi, joksi se oli alun alkaen tarkoitettu. Kun sukulaiset perheineen riensivät melko pian juhlimaan kevätvauvamme syntymää, olivat ensimmäisen kesän viikonloput melkoista suhinaa.
Kaikkia vierailuja ei voinut sopia etukäteen eikä voinut tietää, koska vieraita tulee. Paistikuppi lisukkeineen oli varustettava viikonloppuun. Tapoihin kuului, että vierailijat ruokittiin. Muutamia pullarinkeleitä, jotka tulivat lähes samoina päivinä, muistan kuivanneeni korpuiksi.
Toki vierailut mukavia olivat varsinkin kun rakastan höösäämistä ja juhlahetkien laittoa. Taisin olla suorastaan otettu rotinoilla käyneiden määrästä ja siitä ihailusta, jota vauvamme sai osakseen. Kiireisenä ne kuitenkin vauvanhoidon ja navettatöiden välissä pitivät. Vieraiden lähdettyä harmittelin sitä kun henkilökohtaiseen jutusteluun jäi vähän aikaa.

Ensimmäisenä vuotena vauvan syntymän jälkeen meillä popsittiin useita kymmeniä täytekakkuja. Se oli mukavaa ja makeaa aikaa. Kukaan ei varoitellut rasvan ja sokerin vaaroista. Työ oli kuluttavaa, päivittäisissä töissä kului paljon energiaa.
Sitä aikaa oli tapana, että myös naapurit ja kyläläiset kävivät rotinoimassa. Emännät toivat toinen toistaan herkullisimpia kakkuja. Eräät tuomiset ovat erikoisesti jääneet mieleeni. Naapurin emäntä oli leiponut rotinakukon. Hän kertoi, että rotinakukko kuuluu Uukuniemen perinneruokiin ja hän oli nuoruudessaan oppinut sen valmistamisen.
Ennen tuota naapurin vierailua en ollut rusinoilla ja riisillä täytettyä, maukkaasta pullataikinasta valmistettua kukkoa maistanut. Sen maku oli niin herkullinen, että se jäi tuoduista rotinoista erikoisesti mieleeni.
Vanhan perinteen soisi jatkuvan. Se on kaunis tapa tuottaa iloa vauvaperheen arkeen. Toivotaan presidenttiparille maukkaita rotinoita.

Enni Holi
Kirjoittaja on kirjoittelua harrastava punkaharjulainen.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...