0

Riistaväki halutaan laittaa miettimään omaa tulevaisuuttaan – kenties yhdistymisiä luvassa

Maamme riistanhoitoyhdistykset halutaan laittaa miettimään omaa tulevaisuuttaan. Suomen riistakeskus on nimennyt Etelä-Savon riistapäällikön Petri Vartiaisen projektipäälliköksi kehityshankkeeseen, jonka tavoitteena on tukea riistanhoitoyhdistyksiä, jos ne haluavat yhdistyä suuremmiksi kokonaisuuksiksi.
Suomen riistakeskus käynnisti Virtaa vapaaehtoiseen yhdistymiseen -hankkeen tammikuussa. Siinä selvitetään yhdistysten halukkuus yhdistymisiin ja tuetaan niitä prosessissa.
Vartiainen sanoo, että metsästäjäkunnan ikääntyminen ja arvioitu metsästäjämäärän väheneminen luovat haasteita riistahallinnolle.
– Riistanhoitoyhdistysten osalta toimintaa on tarpeen kehittää, jotta paikallistason palvelut säilyvät. Katseet riista-alalla kannattaa suunnata nyt vuosikymmenen päähän ja miettiä kehitystä odotettavissa olevaa tulevaisuutta peilaten.

Maassamme on 295 riistanhoitoyhdistystä. Ne hoitavat lukuisan joukon metsästäjille ja muulle yhteiskunnalle välttämättömiä tehtäviä, kuten ampumakokeiden järjestämisen ja suurriistavirka-avun.
Riistanhoitoyhdistysten toimintaa rahoitetaan riistanhoitomaksulla, mutta toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.
Vartiainen tietää, että riistanhoitoyhdistyksille koituvat tehtävät ovat tietyllä tavalla työllistäviä, ja jos väki yhdistyksessä alkaa vanhentua ja vähentyä, työt kasaantuvat yhä harvemmille.
Yhdistyksissä erittäin keskeinen henkilö on toiminnanohjaaja, joka hänkin työskentelee yleensä vain pientä sivutoimista korvausta vastaan.
Vartiainen ei halua patistaa yhdistyksiä liittymään suuremmiksi ylikunnallisiksi yksiköiksi, sillä hän tietää että kyse on aina herkistä asioista.
Hän kuitenkin neuvoo, että jos yhdistyksissä sellaisia asioita mietitään, ne kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi.

Lue lisää 1.2 Puruvedestä!

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...