0

Kaverina kamera

Olimme ylittämässä vaimoni kanssa purjeveneellä Tyyntä Valtamerta ja teimme ensimmäisen pysähdyksen Galapagossaarille. Tutustuimme siellä Fuji-nimiseen japanilaiskaveriin, joka oli purjehtimassa yksin maapallon ympäri. Johtuiko hänen nimestään tai jostain muusta syystä, mutta hyvin pian keskustelu kääntyi valokuvaukseen.
Oletimme ilman muuta, että hän – aitojapanilaiseen tapaan – on ottanut matkallaan kymmeniä tuhansia otoksia kameroillaan. Hämmästyksemme olikin sitten todella suuri, kun kuulimme Fujilta, että hän ei ole ottanut neljä vuotta kestäneellä matkallaan yhtään kuvaa. Eikä hän olisi voinutkaan ottaa, silla hänellä ei edes ollut yhtään kameraa mukanaan.
Fuji kertoi ”kuvaavansa” vain omilla silmillään ja tallettavansa kaiken ainoastaan korvien välissä olevalle omalle kovalevylleen. Monen monituiset kerrat olemme päivitelleet Fujia. Hän oli yksin matkassa ja vaikka hän olisi nähnyt maailman kauheimman merihirviön, hän ei olisi koskaan pystynyt jakamaan tuota elämystä kenenkään kanssa. Tai ainakaan kukaan ei olisi uskonut häntä.

Lapsuudenkotiini hankittiin ensimmäinen kamera 1960-luvun alkupuolella, se piti sisällään filmirullan, johon pystyi ottamaan peräti kaksitoista kuvaa. Yksi, kaksi tai korkeintaan kolme kuvaa otettiin suurimpina juhla- ja merkkipäivinä.
Niinpä rullan täytyttyä siinä olikin koko vuoden kohokohdat joulusta juhannukseen. Kuvat eivät olleet kovinkaan hääppöisiä ja kahtena vuotena kävi niinkin, että emme saaneet yhtään omalla kameralla otettua kuvaa muistoksi.
Ensimmäisellä kerralla ei filmi asennettaessa ollut osunut hammasrattaistoon ja filmi oli sitkeästi pysynyt paikoillaan, vaikka nappulaa oli kuinka pyöritetty kuvan oton jälkeen. Toisessa tapauksessa oli jollain meistä lapsista hermo pettänyt ennen aikojaan ja takakansi oli avattu kuvien ennakkotarkistusta varten.

Amerikkalainen Kodak-yhtiö keksi ja alkoi ensimmäisenä maailmassa valmistamaan rullalla olevaa filmiä valokuvauskäyttöön vuonna 1888. Yhtiö valmisti myös kameroita, mutta filmimyynti teki yhtiön omistajista upporikkaita.
Tänä päivänä kaikki tietävät, että markkinoille 1990-luvun alussa tulleet digikamerat olivat kuolinisku filmiteollisuudelle. Dramaattisen tästä kehityskulusta tekee se, että ensimmäisen yleiseen myyntiin tulleen digikameran kehitti ja valmisti samainen Kodak-yhtiö, joka oli aikoinaan mullistanut filmeillään koko kuvausalan. Tällä tuotekehityksellään Kodak sahasi oman oksansa poikki ja joutuikin myöhemmin selvitystilaan.

Olin muutama viikko sitten Punkaharjun kirjastossa järjestetyllä valokuvauskurssilla, jossa opettajana toimi savonlinnalainen Pasi Lensu. Pasi on loistava opettaja, joka saa myös oppilaat innostumaan aiheesta tyylillä, johon on sekoitettu sopivasti teoriaa ja käytäntöä.
Oli mukava havaita, että kurssi oli ylibuukattu ja tulijoita olisi ollut paljon enemmän kuin voitiin ottaa. Jokunen vuosi sitten, kun matkapuhelinvalmistajat ryhtyivät varustamaan puhelimiaan kameroilla, käytiin kovaa keskustelua kameroiden tarpeellisuudesta kännyköissä.
Tänä päivänä jokainen ymmärtää sen, että esimerkiksi Facebook, Instagram ja Snapchat eivät olisi mitään ilman kännyköissä olevia kameroita. Mainittakoon vielä lopuksi, että otimme Annen kanssa pitkällä purjehduksellamme yli 30 000 kuvaa.

Ari Ora
Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen Savonlinnan kunnallisjärjestön sekä Punkaharjun Kokoomus ry:n puheenjohtaja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...