0

Kutsuhuutojen mestari kävi Kerimäellä

Minkälaisella kutsuhuudolla kauris tai saksanhirvi saadaan houkuteltua lähelle?
Tämä mylvimisen ääninäyte pitäisi kuulla, mutta Miro vain naurahtelee ja pyörittää päätään kerimäkeläisen Sakaleen metsästysmajan pihamaalla. Ei kukko käskien laula, paitsi kilpailussa.
Miro, eli slovakialainen Miroslav Policek kyllä osaa useitakin hirvieläinten kutsuhuutoja. Lajissa kilpaillaan ja Miro on siinä Slovakian mestari, parhaimmillaan MM-kisoissakin kolmanneksi yltänyt.
Kisoissa nelihenkinen tuomaristo arvioi ja pisteyttää kilpailijoiden huutonäytteet näkemättä osallistujia. Kilpailu käydään kolmessa eri huutolajissa, jotka kuvastavat luonnon erilaisia tilanteita, kuten kiimaisen uroksen kutsumylvintää.

Nyt ollaan kuitenkin Kerimäellä hirvijahdissa ja siinä koirat hoitavat riistan etsimisen ja sen perässä ääntelyn omalla haukkumisellaan.
Miroa naurattaa metsästyskulttuurien vertaaminen siten, että kun Slovakiassa miehet kilpailevat metsästykseen liittyvillä äänillä, Suomessa samalla teemalla kisaavat koirat.
Suomalaisessa hirvijahdissa metsästäjä ei saa mölähdellä, ellei ole ajomiehenä.

Miroslav Policek kävi viime viikon lopulla kolmen muun slovakkimiehen kanssa perinteisellä vuorovierailulla Suomessa ja Kerimäellä.
Miro sekä Anton Policek, Anton Klabnik ja Laco Kurie osallistuivat metsästykseen neljänä päivänä Sakaleen mukana ja ehtivät pyörähtää Pihlajaniemelläkin.
Kyse on kymmenkunta vuotta sitten alkaneesta metsästäjävaihdosta, jossa joukko slovakialaisia metsästäjiä käy joka toinen vuosi jahdissa Kerimäellä. Sakaleen iskuryhmä käy puolestaan vuorovuosina Slovakiassa sikäläisten vieraana.
Tässä metsästysmatkailussa ei metsästykseen osallistumisella rahasteta kummassakaan päässä. Kyse on ystävyysvierailuista.

Kanssakäyminen sai alkunsa, kun eräs slovakialainen naisopettaja oli opettajavaihdossa Savonlinnassa ja majoittui Kerimäellä Paavo Silvennoisen perheessä.
Tarinointi johti metsästykseen ja kävi ilmi, että opettajan isä oli kova metsämies. Sitten syntyikin ajatus, että kerimäkeläiset voisivat tulla käymään Slovakiassa.

Lue lisää 2.11. Puruvesi-lehdestä.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...