0

Metsätilojen omistusjärjestelyistä jaetaan tietoa

Noin 15 000 metsätilaa vaihtaa vuosittain omistajaa. Metsänomistajien keski-iän ylittäessä 60 vuotta tilojen omistusjärjestelyt ovat ajankohtaisia.
Metsäkeskuksen Tietoinen metsänomistus -hanke jakaa omistusjärjestelyjen suunnittelua varten tietoa Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa eri tilaisuuksissa. Seuraavaksi vuorossa on messutapahtuma Lappeenrannan kaupungintalolla 16.9.

Metsätilan voi siirtää jälkipolville monella eri tavalla. Tila voidaan myös myydä ulkopuolisille tai liittyä yhteismetsään. Messuilla saa tietoa eri omistusmuodoista, verotuksesta, rahoituksesta ja metsälahjavähennyksestä. Kolmessa eri salissa kuullaan eri organisaatioiden asiantuntijapuheenvuoroja.
Näytteilleasettajien osastoilla voi keskustella ja kysellä täsmätietoa. Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen tuo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Omistusjärjestelyjen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Hyviä tavoitteita ovat metsätalouden kannattavuuden säilyminen ja tilan pysyminen yhtenä kokonaisuutena. Suunnittelulla voi saada myös merkittäviä veroetuja, joista uusin kannuste on tänä vuonna voimaan astunut metsälahjavähennys.
– Ei pidä unohtaa sitäkään, että sopu säilyy suvussa, kun perillisiä kohtelee tasapuolisesti. Näiden asioiden kanssa ei kannata painia yksin. Parhaat yöunet saa kääntymällä asiantuntijoiden puoleen, lupaa Tietoinen metsänomistus -hankkeen projektipäällikkö Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta.

Metsäkeskuksen Tietoinen metsänomistus -hanke järjestää tämän syksyn aikana myös seuraavat sukupolvenvaihdoksia, kuolinpesiä ja yhteismetsiä käsittelevät tilaisuudet: 26.9. Kerimäki, Yhtenäiskoulun auditorio; 28.9. Punkaharju, Vanhan kunnantalon auditorio; 4.10. Savonranta, Seurakuntakoti; 12.10. Savonlinna, Paviljonki; 31.10. Enonkoski, kunnanviraston valtuustosali.
Tietoinen metsänomistus -hanke on Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen ely-keskusten rahoittama, Metsäkeskuksen kaakkoisen palvelualueen hallinnoima hanke.
Hankkeen tarkoituksena on metsätalouden aktivoiminen omistaja- ja tilarakennetta kehittämällä.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...