0

Kivikaudesta nykyaikaan – Enonkosken kaivaukset tuottivat tuhatkunta löytöä

Etelä-Savossa ainoa arkeologisten kaivausten kohde tänä vuonna oli Enonkosken Simanalan Kotkuinniemi, jossa ensimmäiset havainnot kivikautisesta asumisesta on tehty 1980-luvulla.
Heinäkuun lopulla tehtyjen kaivausten järjestelyistä vastasi Kulttuuriosuuskunta Vehrä, joka kutsui seudun muinaisuudesta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet keskustelutilaisuuteen osuuskunnan toimitiloihin Enonkoloon.
Kotkuinniemessä viikon ajan kestäneiden kaivausten tuloksista kertoivat tutkija ja arkeologi FT Christian Carpelan sekä Helsingin yliopiston dosentti Pirjo Uino, joka on jäänyt äskettäin eläkkeelle museoviraston yli-intendentin virasta.

Kaivaukset tuottivat tuhatkunta löytöä, joiden joukossa oli kampakeramiikkaa, asbestikeramiikkaa sekä kvartsi-iskoksia ja palanutta luuta.
Löydöt ovat ihmisen asumisesta ja toiminnasta kertovia pieniä merkkejä, mutta ne tekevät paikan ja sen lähiseudun tutkijoille entistä mielenkiintoisemmaksi.
– Ei ollut odotettua, että paikalta löytyy merkkejä eri aikakausilta, Pirjo Uino sanoi.
Kotkuinniemestä löydetty keramiikka viittaa sekä kivikauteen että pronssikauteen ja eri tyylit kertovat väestön siirtymisistä. Näyttää siltä, että Kotkuinniemi on sijainnut tärkeän vesireitin varrella ja tämän voisi ottaa uudeksi näkökulmaksi jatkotutkimuksissa, tutkijat kertoivat.

Lue koko juttu 14.9. Puruvedestä tai näköislehdestä osoitteessa puruvesi.net.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...