0

Palvelurobotti auttaa hoivassa ja kuntoutuksessa

Teollisuudessa robotit ovat arkipäivää, mutta palveluliiketoiminnassa ohjelmoitavat sähköiset laitteet yleistyvät hitaammin.
Kesälahdella tutustuttiin viime viikolla robotisoinnin mahdollisuuksiin hoivapalveluissa.
– Varmaan meillä kaikilla on ennakkoluuloja tätä kohtaan, arvioi Elinkaaritalon toiminnanjohtaja Mirja Anttonen. Hän itse suhtautuu koneisiin mielenkiinnolla ja haluaisi nähdä, minkälaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat hoiva-alalle.
Elinkaaritalossa järjestettiin tapahtuma, jossa palvelutalon asukkaat, omaiset ja hoiva-alan yrittäjät saivat tutustua robotisoinnin mahdollisuuksiin.

Tapahtumassa esillä oli esimerkiksi koneellisia lemmikkieläimiä kuten kissoja, jotka kehräävät kun niitä pitää sylissä ja silittää. Esittelyssä oli myös muistia ja liikuntakykyä ylläpitävä muistipeli sekä liikkuva läsnäolorobotti, jonka avulla voi kommunikoida vaikkapa yksin asuvan vanhuksen kanssa. Tanssiva ja laulava robottikin paikalla nähtiin.
Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän RoboBisnes-hanketapahtuman Kesälahdelle toi Keski-Karjalan kehitysyhtiö Keti ja Elämänkaaritalo tarjosi esittelytilaisuudelle puitteet.

Elämänkaaritalossa asuva Ulla Tiainen ihastui erityisesti mustaan kissaan, jonka hän olisi mieluusti ottanut omakseen. Tiaisella on ollut karvaisia lemmikkejä aiemminkin ja hän tunnustautui olevansa oikea kissaihminen.
– Kyllä nämä näyttävät iloa tuottavan, totesi lähihoitaja Jaana Harinen koneellisista lemmikeistä, jotka käyttäytyvät kuin oikeat eläimet, mutta eivät vaadi hoitoa ja kestävät kovempaakin käsittelyä.
– Mutta eivät ne korvaa inhimillistä kosketusta eivätkä vanhukset välttämättä yksin osaa niitä käyttää. Robotit ovat tulevaisuuden asia, mutta eivät voi korvata hoitajia, Jaana Harinen sanoi.

Mirja Anttonen uskoo, että robotisoinnista voisi olla paljon iloa ja hyötyä ikäihmisten ja vammaisten elämässä.
– Parhaimmillaan ne lisäävät itsenäisyyttä, Anttonen sanoo.
Roboteille on mahdollista siirtää toimintoja esimerkiksi lääkkeiden jakamisessa tai kodinhoidossa, jolloin ”tarkistuskäyntejä” voidaan vähentää ja itsenäisyyttä lisätä sen myötä, että kone auttaa vaikkapa imuroinnissa ja muussa siivouksessa.

Lue lisää 31.8. Puruvedestä

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...