0

TV:stä tuttua

Kyllä ennen oli kaikki paremmin. Kesät olivat aina lämpimiä ja talvella oli aina lunta muttei kylmä. Vanha juttu ja liian monta kertaa kuultu.
Viime aikoina olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että joissakin asioissa sanonta taitaa pitää paikkansa. Nimittäin televisio-ohjelmien, kanavien ja elokuvien määrä on kyllä noussut, mutta taso laskenut merkittävästi.
Varsinkin kesällä tuntuu, että televisiosta tulee pelkkiä uusintoja. Ja vieläpä niin, että sama ohjelma tulee pari kertaa päivässä, viikon ajan, ohjelmatalojen eri sisarkanavilla. Noh, eipähän jää harmittamaan, jos ensiesitys jää näkemättä.

Olen ilmeisesti tullut vanhaksi ja muuttunut fossiiliksi, mutta en kerta kaikkiaan jaksa katsoa noita tosi-tv-ohjelmia, joita tulee vähän joka kanavalta.
Nuoret lähetetään johonkin hotelliin tai saarelle ja siellä sitten juotetaan porukkaa vähän humalaan ja katsotaan, kuka rakastuu/suuttuu/inhoaa ketäkin. Eikä siinä vielä kaikki, näytetään samaan formaattiin perustuva ohjelma ruotsalaisista, norjalaisista, ja englantilaisista nuorista. Luulisi, että jossakin vaiheessa formaatti kuluu, eikä sitä viitsisi käyttää.
Viisi vuotta sitten pidin auto-ohjelmista, joissa kaivetaan jostakin ladosta ruosteinen klassikkoauto ja laitetaan se kuntoon. Nykyään ovat alkaneet ärsyttää nuokin ohjelmat niiden vakiokaavan takia.
Jostakin kumman syystä aikaa auton korjaamiseen on aina vain muutama päivä, ja pomon tehtävä on käydä koko ohjelman jakson ajan käydä murisemassa ja muistuttamassa, kuinka vähän aikaa on enää jäljellä. Kuin ihmeen kautta auto valmistuu 10 minuuttia ennen määräaikaa.
Eikö tuota draamankaarta voisi saada mitenkään muuten tuohon ohjelmaan? Vai onkohan ohjelmaan ostettu formaatti niin tiukka, että jaksojen on aina kuljettava samalla tavalla?

Luin jostakin nettilehdestä, että Yhdysvalloissa kulunut kesä oli paikallisille elokuvateattereille täydellinen katastrofi. En taida kuulua elokuvateollisuuden valikoimaan pääkohderyhmään, mutta silti koen, että meitä elokuvayleisöä hieman aliarvioidaan, jos lähes kaikki uudet leffat ovat jatko-osia tai ainakin johonkin elokuvaperheeseen kuuluvia.
Tänä kesänä sai ensi-iltansa viides Transformers-elokuva, viides Pirates of the Caribbean- leffa, viides Muumio-jatkis ja niin edelleen.
Joskus ollaan kaveriporukassa yritetty muistella elokuvien jatko-osia, mitkä olisivat parempia kuin alkuperäinen. Muistaakseni ollaan keksitty vaivaiset kaksi. Onko uusien ideoiden keksiminen todellakin niin vaikeaa, vai onko kaiken takana vain varman rahan tekeminen?

Väitän, että elämme murrosvaihetta. En pidä suurenakaan ihmeenä, että Netflix, HBO Nordic ja muut suoratoistopalvelut ovat saaneet suuren jalansijan suomalaistenkin kuluttajien keskuudessa.
Katsoja saa seurata mieleisiään sarjoja, omaan tahtiinsa. Kun internet alkoi yleistyä 2000-luvun alussa, eivät kaikki uskoneet sen lyövän näin vahvasti läpi.
Luulen, että suoratoiston kanssa käy vähän samalla tavalla, mutta nopeutetussa aikataulussa. En toki usko, että televisio on vielä tiensä päässä, mutta jonkin sortin korjausliikkeitä olisi hyvä nähdä.

Sami Mikkonen
Kirjoittaja on Enonkosken koulussa työskentelevä savonlinnalainen opettaja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...