0

Lettivehnästä oman maan luomu vehnäjauhoista – leivontavilja on herkimmillään juuri ennen puintia

Kesälahden Villalassa asuvan Tero Karjalaisen tarkoituksena olisi saada tulevana syksynä kotitilaltaan myyntiin luomuvehnäjauhoja. Karjalainen teki luomusitoumuksen 2015 ja kahden siirtymävuoden jälkeen satoa voi tänä vuonna alkaa myymään virallisesti luomuna.
– Jauhamme ensin Puhoksen myllyssä omaan koekäyttöön pienen erän vehnää. Tarkistamme, onko vehnän leivontaominaisuudet kunnossa.
Jos ominaisuudet ovat kunnossa, tehdään jauhoja myyntiin pieni erä. Jauhot on tarkoitus myydä suoraan kotitilalta Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan rajalta.
Leivontaa omilla jauhoilla on kokeiltu jo Niemelän tilalla sekä lähipiirissä jo aiempina vuosina.
– Kaikki sanovat, että luomuvehnäjauhoissa on hyvällä tavalla erilaiset leivontaominaisuudet kuin tavanomaisissa vehnäjauhoissa.

Karjalaisen mukaan kulunut kesä on ollut viljan kasvulle hyvä, vaikka normaalista satokaudesta ollaan 2-3 viikkoa jäljessä. Kesän rankat sateetkaan, eivät ole aiheutuneet suuria vahinkoja pelloille.
– Vilja on saanut kasvaa rauhassa ja odotettavissa on kohtuullinen sato, jos vain lämpöä vielä riittää viljan kypsymiseen asti.
Erityisesti leivontaviljan kannalta säät viljan viimeisen kypsymisen aikaan ovat tärkeässä roolissa viljan onnistumisen kannalta.
– Jos viljan kypsymisen ja puinnin aikana on kovin sateista, kärsivät viljan leivontaominaisuudet.
– Onni tässä hommassa on, että jos leivontavilja ei onnistu, voimme myydä sen rehuna eteenpäin, Karjalainen tuumaa.

Lue koko juttu 24.8. Puruvedestä tai näköislehdestä osoitteessa puruvesi.net.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...