0

Maitotila hoituu nuorin voimin – tuottajapariskunta toivoo, että kuluttajat ymmärtäisivät kotimaisen elintarviketuotannon arvon

Kesän runsaiden sateiden ja vähäisten helteiden vuoksi viljasato valmistuu tavallista myöhempään. Viljelijän toiveena on lämmin ja kuiva syksy, että viljat ehtivät valmistua.
– Kokonaisuudessaan kesä on ollut hyvä sekä kasvinviljelyn että eläinten hyvinvoinnin kannalta, sanovat maatalousyrittäjät Elias Saramäki ja Anni Simonen. Pariskunta hoitaa lypsykarjatilaa Enonkosken Simanalassa.
Puolakan tilat pellot ovat tuottaneet hyvin säilörehua ja ohrakin näyttää hyvältä, vaikka puinti jää myöhäiseksi.
– Viisitoista lämpöastetta on niille paras. Helteestä lehmät kärsivät ja maitotuotos vähenee, mutta tänä kesänä helteistä ei ole ollut huolta.
Kuluva vuosi on nuorelle tuottajapariskunnalle hyvin merkityksellinen. Talvella he menivät naimisiin ja huhtikuussa lunastivat yhteisen työpaikkansa, isännän kotitilan omistukseensa. Sukupolvenvaihdoksen myötä nuori pariskunta asuu tilalla nyt kahdestaan.
Tuotantoa pyöritetään 60:n lehmän ja sadan peltohehtaarin laajuisena. Lehmien lisäksi karjasuojassa ammuu toinen mokoma nuorta karjaa.
Lähitulevaisuudessa ei ole suunnitteilla tuotannon laajennusta, sillä ensi vuodesta on tulossa hieman poikkeuksellinen. Tammikuussa tilan isäntä siirtyy sivuun tilan työntekijävahvuudesta ja aloittaa varusmiespalveluksen Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.

Lue koko juttu 24.8. Puruvedestä tai näköislehdestä osoitteessa puruvesi.net. Lehdessä tällä viikolla tuhti annos maaseutuaiheisia juttuja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...