0

Matkan varrelta

Talven pesäkolonsa ympärillä hyörineen tekee mieli kesän tullen tuulettaa ajatuksiaan ja kokea jotain uutta. Sellaista, jota voisi muistella kun syksy pimeine iltoineen saapuu. Koska rannikkoseutu Vaasasta ylöspäin oli meidän perheelle melko tuntematon, päätettiin kesämatka suunnata sinne.
Ähtärin pikkupandojen luota siirryimme Tuurin ostoskeskukseen aikomuksena yöpyä kyläkaupan kullanhohtoisessa hotellissa. Koska ennakkovarausta ei tehty, huone hotellista jäi saamatta. Respan tytöt kertoivat, että lähes koko kesä on varattu.
Mutta ei hätää, Tuurin aseman edestä on jo vuosikausia saanut vuokrata huoneen höyryjunasta, jonka vaunuihin on rakennettu hyttejä kesämajoitusta varten. Saimme toiseksi viimeisen vapaan huoneen. Hytit olivat siistejä, sängyt ihan asiallisia. Yhteiskäytössä oli keittiö astioineen ja tarvittavine koneineen, vessat ja suihkut olivat käytävällä.
Tunnelmallisesta aamupalahetkestä jatkoimme Lapuan kulttuurikeskuksen. Patruunatehtaan räjähdyksestä kertovaa historiaa ei voinut katsella kuivin silmin. Räjähdyksessä kuoli 40 henkeä, joista naisia 35. Täysorvoksi jäi kaksi lasta ja 64 lasta menetti toisen vanhempansa. Kuulas varhaiskesän aamu muutti Lapuan elämän ja mikään ei ollut enää ennallaan.

Koskettavista tunnelmista siirryimme PowrParkkiin, lasten iloiseen maailmaan, joka oli mukavasti matkan varrella. Keskellä lakeuksia on monitoimipuisto, jonka yhtenä osana elämyspuisto. Alue on laaja, 160 hehtaaria. Vettä vihmoi tasaisena nauhana, mutta se ei lapsia haitannut. Sadeasuissaan he kirmasivat laitteelta toiselle.
Toinen kohde, jossa oli valtavasti lapsia, oli Kälviällä oleva monitoimipuisto eläimineen, vanhoine rakennuksineen ja koneineen. Pitkä vanhojen traktoreiden rivi aivan tien varressa houkuttelee kyllä miesväkeä kurvaamaan kylään. Isäntä kertoi, että he ovat pitäneet puistoa kesäisin yli kolmekymmentä vuotta. Lapsiperheitä kiehtoo erikoisesti aitauksissa olevat kotieläimet.
Tuulivoimalan siivekkeet liikkuivat verkkaisesti, mutta aallot pauhasivat sitäkin nopeammin Kalajoella. Turisteja ei rannoilla näkynyt, vaikka aurinko kurkisteli välillä pilven lomasta.

Edellä muutamia tuokioita matkan varrelta. Rannikon idylliset pikkukaupungit olivat somia vanhoine puutaloalueineen. Silmänkantamattomat, viljavat lakeudet lumosivat, samoin kuin punaiset arvokkaat pohjalaistalot. Kävimme myös monissa kirkoissa. Suomalaiset kirkot ovat upeita, suorastaa taideaarteita, joista henkii rauhaa ja harmoniaa.
Tulomatkalla pohdiskelimme matkan antia. Monipuolinen matkailutarjonta yllätti. Palvelutehtävissä olevat ihmiset olivat tavattoman kohteliaita ja avuliaita, jos ilmeni jotain epäselvää.
Matkailu omalla autolla on kiireetöntä ja edullista lomailua. Kotimaan eri kulmilla on paljon nähtävää ja koettavaa, josta jokaiselle löytyy sopivaa toivomuksensa mukaan. Suurimmat kulut tulevat hotelliöistä jos haluaa nukkua hyvällä patjalla, mutta halvempiakin yösijoja on tarjolla. Ajokyvyn ylläpitämiseksi automatkailu tällä iällä on sopivaa harjoittelua.

 

Enni Holi
Kirjoittaja on kirjoittelua
harrastava punkaharjulainen.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...