0

Penkkiurheilijan unelma – Jouko Laamanen sahasi itselleen Olympiastadionin penkit

Jouko Laamanen on intohimoinen penkkiurheilija. Niin intohimoinen, että sahasi itselleen Helsingin Olympiastadionilta 13 katsomon penkkiä. Nyt ne koristavat Laamasen kesäpaikan ulkorakennusta Punkaharjun Ruhvanalla.
Kun kunnianarvoisa Olympiastadion meni remonttiin, sen penkkejä myytiin pilkkahinnalla kaikelle kansalle. Toimen miehenä Laamanen sahasi vuonna 2015 itselleen 13 paikkaa ja kuljetti ne vanhalle kotipaikalleen.
Viime vuonna punkaharjulaisen kädentaidon ammattilaisen Lauri ”Late” Pitkäsen käsissä penkkien ympärille kohosi viehättävä taukopaikka eli ulkorakennus. Numeroidut katsomon penkit stadionin eteläkaarteesta saivat uuden elämän.

Ruhvanalla syntynyt ja yli puoli vuosisataa Helsingissä asunut Jouko Laamanen kertoo, että vanhat penkit tuovat hienoja muistoja vanhan Olympiastadionin hengestä ja lukuisista yleisurheilukisoista, joissa hänkin jännäsi niin EM- kuin MM-kisamenestystä.
– 1960-70-luvuilla kisoissa oli valtavan hyvä ja kannustava tunnelma. Yleisö eli kisojen mukana aivan eri tavalla kuin nykyään. Tunnelma on kieltämättä nykyään latistuneempi.
Laamanen nimeää juuri mainitut vuosikymmenet yleisurheilun huippuvuosiksi. Suomalaiset menestyivät, ja kisakansa hurrasi mukana.
Yksi mieleenpainuvimmista muistoista kumpuaa vuoden 1971 EM-kisoista, jolloin Juha Väätäinen jätti takakaarteessa DDR:n Jürgen Haasen ja pinkoi 10 000 metrin kuninkuusmatkalla kultaa kisaennätysajalla 27.52,78.

Viimeiset yleisurheilun EM-kisat Laamanen seurasi Olympiastadionilla vuonna 2012. Edelleenkin hän on aktiivinen penkkiurheilija ja seuraa yleisurheilun lisäksi myös kansallislajiamme hiihtoa.
Laamanen oli paikan päällä tämänvuotisissa Lahden MM-kisoissa, ja ehdoton huippuhetki oli Iivo Niskasen kultamitali hiihdon 15 kilometrillä.
– Harrastan itsekin aktiivisesti hiihtoa, ja vuosittain kilometrejä tulee parisen tuhatta Paloheinän tykitetyllä ladulla Helsingissä. Kun keväällä palaan tänne Ruhvanalle, olen huippukunnossa ja lupaan joka vuosi, että kesän aika pyöräilen ja sauvakävelen. Aikomukset kyllä jäävät kaikenlaisten kesäpaikan puuhien varjoon.
– Kun syksyn tullen taas hiihtokausi lähenee, kuntotaso on alempi kuin keväällä, hän naurahtaa.

Jouko Laamanen jäi eläkkeelle kuutisen vuotta sitten työskenneltyään koko ikänsä kirjapainoalalla kirjojen ja allakoiden parissa.
Helsinkiin hän muutti nuorena miehenä vuonna 1963, ja silloin kotipaikka jäi tyhjilleen vanhempien jo kuoltua.
Hän on kuitenkin ollut osa-aikaruhvanalainen kaikki vuodet ja pitänyt kotipaikkaansa yllä.
Hän tulee kotipitäjäänsä yleensä toukokuussa ja palaa Helsinkiin lokakuun alussa.
– Ruhvanalta pääsee junalla Helsinkiin noin neljässä tunnissa, ja asiointikuljetuksilla Ruhvanalta voi käydä kauppa-asioilla Punkasalmessa. Autoa minua ei ole ikinä ollut. Helsingissä semmoista ei tarvita, ja yleensä talvet olen ajanut polkupyörällä.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...