0

Viekää tuhkatkin pesästä

Olen kuluneen alkukesän aikana vieraillut useita kertoja omalla autolla pääkaupunkiseudulla. Olen havainnut koko Helsingin olevan yksi suuri rakennustyömaa.
Otan pieneksi esimerkiksi Itä-Helsingin. Myllypuroon, osittain metroradan päälle, rakennettava ammattikorkeakoulu Metropolian kampus mullistaa koko kaupunginosan.
Laajasalon kärkeen rakennetaan kokonaan uutta kaupunginosaa yli 10 000 ihmiselle. Tätä asuinaluetta varten tehdään kevytraitiotiesilta Laajasalosta keskustaan. Silta ei olekaan mikä tahansa silta, vaan valmistuttuaan se on Suomen pisin ja sen rakentaminen kestää 7 vuotta. Kulosaaren sillan eteläpäähän, osittain meren päälle, rakennetaan Kalasataman kaupunginosan laajennusta. Kalasatamassa asuu nyt noin 3 000 ihmistä, mutta valmistuttuaan sinne on muuttanut noin 25 000 asukasta.

Kirjoitin tuon ensimmäisen kappaleen vertailukohdaksi Savonlinnan tilanteelle. Meillä on yksi suuri rakennuskohde, vuosikymmeniä vatvottu Laitaatsalmen silta. Silta valmistuu 2019 ja monien mielestä sen jälkeen ei isompia rakennusalan töitä olekaan näkyvissä seutukunnallamme. Ei pidä paikkaansa. Näkyvissä on paljonkin, mutta päinvastoin kuin Helsingissä, meillä ei rakenneta, meillä aloitetaan purkaminen. Esimakua saadaan jo siltatyömaan oheistyönä purettavasta rautatiesillasta. Tilalle ei rakenneta uutta, joten muutamia vuosia sitten kunnostettu rata laitetaan poikki Laitaatsalmesta ja unohdetaan koko raideliikenne.
Seuraavaksi aloitetaan hyväkuntoisten kerrostalojen purkaminen. OKL:n lähtö romahduttaa sekä omistus- että vuokra-asuntomarkkinat Savonlinnassa. Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy päätyy taloudellisesti kestämättömään tilanteeseen.
Yhtiön ajautuminen konkurssiin merkitsee Savonlinnan kaupungille noin 7 miljoonan euron tappiota. Valtiolle tappioita tulee lainojen kautta noin 9 miljoonaa euroa. Todennäköisesti myös Savonlinnan Vuokratalot Oy joutuu opettajien ja opiskelijoiden lähdön myötä kestämättömään tilanteeseen.
Mikäli Savonlinnan Vuokratalot ajautuisi konkurssiin, olisivat kaupungin menetykset yhteensä noin 18 miljoonaa euroa, valtion tappioiksi muodostuisivat lainojen kautta noin 17 miljoonaa ja lisäksi takausten realisoitumiset noin 10 miljoonaa euroa. Ei pidä myöskään unohtaa, että suurin osa OKL:n väestä asuu vuokralla keskustan omistusasunnoissa. Varovaisestikin arvioiden näitä omistusasuntoja tulee vapautumaan noin 300-400 kappaletta, mikä määrä lamaannuttaa yksityiset vuokra-asuntomarkkinat vuosikausiksi.

Juuri edellä mainituista syistä valtiolta haluttiin kompensaationa nimenomaan koulutuspaikkoja, jotta muun muassa asuntomarkkinoiden romahdus saataisiin jollain tavalla estettyä. Nyt, kun uusia aloituspaikkoja saatiin pyydettyjen satojen sijasta vain 30 kpl, voidaan todeta, että romahdusta ei estä mikään.
Vuokratalojen purkaminen on tässä tilanteessa ainoa keino, jolla katastrofia pystytään laimentamaan. Huomattavan vaikutuksen saamiseksi, pitää useita satoja asuntoja hävittää markkinoilta purkamisen kautta.
Joku saattaisi sanoa, että hölmöläisten hommaa, ja sitähän se onkin. Joensuussa rakennetaan täyttä päätä vastaavia uusia asuntoja sinne siirtyville opiskelijoille ja valtio tukee rakentamista kymmenillä miljoonilla. Itä-Suomen Yliopiston saavuttama 1 miljoonan euron vuosittainen säästö saattaa aiheuttaa yhteiskunnalle sadan miljoonan euron kustannukset. MOT.

Ari Ora
Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja Kokoomuksen Savonlinnan kunnallisjärjestön sekä Punkaharjun Kokoomus ry:n puheenjohtaja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...