0

Kiinalaisten suunnitelmiin muutos – neuvottelut Suomen Bioetanoli Oy:n kanssa päättyivät

Suomen Bioetanolitehdas Oy:n ja rahastoyhtiö Shenzhen Capital Groupin väliset neuvottelut bioetanoli- ja dieseltehtaihin investoinneista päättyivät hiljattain, eikä yhtiö täten ole investoimassa Kouvolan tai Punkaharjun tehtaisiin.
Kevättalvella tuli julkisuuteen, että kiinalaisyhtiö on keskustellut 300 miljoonan euron investoinneista koskien kolmen tehtaan rakentamista Suomeen. Yksi näistä olisi ollut Punkaharjun Vääräänmäkeen sijoittuva tehdas.
Suomen Bioetanoli Oy:n yrittäjä, punkaharjulainen Aate Laukkanen kertoo, että neuvottelut päättyivät, sillä yhtiö ei annettuun määräaikaan, eli kesäkuun loppuun mennessä saanut vaaditusta summasta kasaan kuin puolet. Laukkasen mukaan hänelle saatettiin tiedoksi, ettei yhtiö uskonut saavansa rahoitusta kasaan myöhemminkään.
Asiassa tiiviisti mukana oleva Leena Riekkola (ps.) välitti Laukkaselle myös tiedon, ettei Suomen Bioetanoliyhtiön toiminnalla ollut vaikutusta ratkaisuun.

Laukkasen mukaan viime kädessä oltiin neuvottelemassa vain Punkaharjun ja Nurmeksen tehtaiden rahoituksesta.
Laukkanen itse arvioi, että neuvotteluiden päättymiseen vaikutti se, ettei Kouvolan Myllykosken bioetanolitehtaalle myönnettyä valtion investointitukea olisi ollut mahdollista siirtää muualle.
– Tuntui, että se energiatuki olisi pitänyt saada hallintaan, Laukkanen kommentoi.

Asiaa myös edistäneen, talousvaliokunnan puheenjohtajana toimivan Kaj Turusen (uv.) mukaan yhteydet kiinalaisiin ovat edelleen olemassa ja biodiesel-investoinneista keskustellaan edelleen.
Turusen mukaan rahaa kiinalaisilta kyllä löytyy, mutta Suomen Bioetanolitehtaan hankkeet sisälsivät heidän näkökulmastaan liikaa riskejä.
– Motiivina heillä on saada sijoitetulle rahalle hyvää tuottoa. Tai jos tuotosta tingitään, niin täytyy saada hyödynnettyä teknillisistä osaamista, Turunen sanoo.

Lue koko juttu 3.8. Puruvedestä tai näköislehdestä osoitteessa puruvesi.net.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...