0

John Kotkalle Punkaharjulle tulo on yhdistettyä työtä ja lomaa

Kansallisoopperassa talvet työskentelevä John Kotka on viettänyt kesänsä jo vuosia Punkaharjun Haataansaaressa. Kahden kuukauden kesäloma päätyöstä mahdollistaa kesänmittaisen pestin Savonlinnan Oopperajuhlien orkesterissa pasuunansoittajana.
Helsingissä talvet asuva John Kotka on työskennellyt kesäisin Savonlinnan Oopperajuhlilla pasuunansoittajana vuodesta 1996 lähtien. Ensimmäiset kesät hän asui Savonlinnan keskustassa, mutta on jo vuodesta 1999 vuokrannut hirsimökkiä Haataansaaressa, Punkaharjulla.
– Muutamaa kesää lukuunottamatta olen ollut pääsääntöisesti Haataansaaressa kesäasukkaana. Muutaman kesän alun olen viettänyt Savonlinnassa ja loppukesän mökillä.
Kotka uskoo palaavansa Savonlinnan Oopperajuhlille ja Haataansaaren kesäasukkaaksi myös muutamina seuraavinakin kesinä.
Talvisin Kotka asuu Helsingissä taiteilijakoti Lallukassa, ja työskentelee Suomen Kansallisoopperan Orkesterin pasuunaryhmän äänenjohtajana. Lisäksi hän myös ajoittain keikkailee ja soittaa muissa orkestereissa.

Kotka kehuu Punkaharjun seutua yhdeksi Suomen kauneimmista alueista.
– Ei tänne tulisi, jos täällä ei viihtyisi. Täällä työ ja loma yhdistyvät, kun on mahdollista vuokrata tällainen kaunis mökki. Olen oppinut vuosien varrella tuntemaan Punkaharjun ja Haataansaaren ihmisiä, joten tulen tänne kuin kotiin.
Kesäisen päivän paras hetki on Kotkan mukaan, kun hän illan näytöksen jälkeen palaa mökille ja laittaa saunan tulille. Saunan lämpenemista odotellessa hän ehtii käydä pian 13-vuotiaan kultaisennoutajansa Eddyn kanssa lenkillä.
– Mikään ei ole maailmassa parempaa kuin yösauna ja ihanan Saimaan vesi, joka on kuin linnun maitoa. Puhdasta ja raikasta.
Yksi asia on kuitenkin jäänyt alueen kesässä harmittamaan.
– Olen surrut Retretin toiminnan loppumista hyvin paljon. Se vaikuttaa koko tähän talousalueeseen. Haluan omalta osaltani tukea paikallisia yrittäjiä, siksi käytän heidän palvelujaan mahdollisimman paljon, kuten esimerkiksi K-market Sairasta Kerimäellä tai Hirvosen veljesten pyörittämää ihastuttavaa Rantakiveä.

Savonlinnassa Kotka on soittanut käytännössä kaikissa oopperoissa, mitä oopperajuhlilla on esitetty. Hänen mukaansa ainutlaatuisimpia kokemuksia ovat olleet Leif Segerstamin johtamat oopperat.
– Siinä miehessä on jotain kummallista magiaa. Hänen ollessaan orkesterin johdossa tietää, että jotain ainutlaatuista tulee tapahtumaan. Hänessä on tietynlaista alkuvoimaa ja karismaa, joka välittyy orkesterin ilmaisuvoimaan.
Lempioopperan valitseminen tuottaa Kotkalle hankaluuksia. Hyviä oopperoita on hänen mukaansa valtavasti.
– Jos yksi pitää valita, niin Richard Wagnerin Parsifalissa alkusoitto jo itsessään on veret seisauttava kokemus.

Vapaa-ajallaan Kotka harjoittelee ja soittelee pasuunaa mökkinsä rannassa patiolla.
– Joka ilta kello 10, kun olen mökillä, soitan iltasoiton. Kuulemani mukaan naapuritkin pitävät siitä. Tai ainakin niin minun annettu ymmärtää.
Kotka on viihtynyt Haataansaaren mökillä ja oopperajuhlilla pasunistina hyvin, kuten muinakin kesinä. Helsinkiin lähtö häämöttää jo lähipäivinä, mutta Kotka näkee kotiinpaluun positiivisessa valossa.
– Ruotsiksihan sanotaan borta bra, men hemma bäst eli poissa on hyvä, mutta kotona paras!
Ennen paluutaan Helsinkiin Kotka otti vastaan kuitenkin joukon Savonlinnan Oopperajuhlilla soittavia ystäviään, jotka ovat tulleet juhlistamaan vapaapäiväänsä Haataansaaren mökille.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...