Mansikan satokausi parhaimmillaan – viileä alkukesä enteilee pitkää mansikkakesää

Tämän vuotinen mansikkakausi on lähtenyt kerimäkeläisellä Vartioharjun tilalla hyvin käyntiin. Vartioharjun tilalla Kerimäen Pihlajaniemellä kasvaa kolmisen hehtaaria luomumansikkaa. Kaupallinen kerääminen

Pekka Malisen (oik.) tyttärentytär Kristiina Ketolainen on neljättä kesää töissä papan ja mummon luona Vartioharjun tilalla. Mallinen kertoo, että lapsenlapset innoittivat jatkamaan mansikkatilan pitoa vielä eläkepäivillä.

Oona Tynkkynen

Tämän vuotinen mansikkakausi on lähtenyt kerimäkeläisellä Vartioharjun tilalla hyvin käyntiin.

Vartioharjun tilalla Kerimäen Pihlajaniemellä kasvaa kolmisen hehtaaria luomumansikkaa. Kaupallinen kerääminen tilalla aloitettiin reilu viikko sitten.

– Luomumansikan kypsymisessä ei ole eroja perusmansikkaan. Kilomääräiset sadot sen sijaan jäävät pienemmiksi kuin perinteisessä viljelyssä, tilan isäntä Pekka Malinen valottaa.

Luonnonvarakeskus Luken tilastoiden mukaan viime kesänä luomumansikan sato oli 288 000 kiloa. Vastaavasti avomaalla viljeltyjen mansikoiden kokonaistuotanto oli 11,9 miljoonaan kiloa.

Malinen kertoo, ettei heidän tilallaan mansikoiden päällä käytetä harsoja, jotka nopeuttaisivat kypsymistä.

– Meillä ei ole ollenkaan varhaislajikkeita. Meidän markkinamme muodostuvat etupäässä siitä, että meiltä tilataan mansikat ja ne haetaan täältä tilalta.

Tilalla kasvaa Polka-mansikkaa, joka on suosituin luomuviljelyssä käytetyistä mansikkalajeista.

Malinen kertoo, että mansikkasato on tänä vuonna totuttua myöhemmässä. Sen sijaan viime vuonna mansikkasato oli heidän mansikkavuosiensa aikana aikaisemmassa kuin koskaan.

– Viime kesänä lopetimme mansikoiden kaupallisen poimimisen 17.7. Tänä vuonna aloitimme poimimisen kolme viikkoa edellisvuotta myöhemmin 15.7.

Malisen arvioiden mukaan kausi kestää elokuun puolenvälin paikkeille.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n Pohjois–Karjalan Piiristä kerrotaan, että mansikan kypsymisaikataulussa on ollut hyvin suuria eroja viime vuosina. Vuosi sitten pääsadon poiminta alkoi heti juhannuksen jälkeen, nyt kolme viikkoa myöhemmin, kuten Malinenkin kertoi.

Liiton mukaan mansikan pääsatokausi katsotaan alkaneen tänä vuonna heinäkuun 17. päivä. Keskimääräistä kylmemmät touko- että kesäkuu myöhästyttivät satokauden alkua, mutta sää olot ovat kuitenkin olleet mansikalle suotuisat.

Myöhään alkavalla satokaudella on taipumusta kestää pitkään. Myös mansikan kukinta oli tänä vuonna pitkä, joka sekin enteilee, että säilöntämansikkaa riittänee pitkälle elokuulle.

Lue lisää mansikan satokaudesta 27.7. ilmestyneestä Puruvesi-lehdestä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka