0

Vasta kruunaa kunnon juhannussaunan – Pauli Tuhkasella on vastanteko hallussaan

Monen suomalaisen mielestä vasta eli vihta kruunaa saunomisnautinnon. Ainakin kesällä, vähintään juhannuksena.
Vastoja on aikojen saatossa tehty monenlaisista materiaaleista, kuten mustaherukasta, tammesta, pihlajasta sekä sekaisin koivusta ja katajasta. Kerrotaanpa myös kirpakankuuloisia nokkosvihtoja käytetyn vastottaessa.
Koivuvihta lienee kuitenkin se yleisin, rakastetuin ja suomalaisimmaksi koetuin versio. Sen nimiin vannoo myös kesälahtelainen Pauli Tuhkanen, jonka käsistä on vuosikymmenten varrella lähtenyt lukematon määrä vastoja.
– Olen kotoisin Pyhäjärven Suitsansaaresta. Olisinko ollut noin 13-vuotias, kun tein ensimmäiset vastani.
Maatalon arjessa ei joutanut ohjeita etsimään, Tuhkanen katsoi miten vanhemmat perheenjäsenet vastan tekivät ja ryhtyi niillä opeilla kokeilemaan.
– Tärkeintä oli tehdä vasta, joka pysyi kädessä ja koossa koko perheen kylpemisen ajan.

Rauduskoivu on vastana parempi kuin hieskoivu. Ainakin kertakäyttöisen vastan voi tosin tehdä mainiosti sekaisin molemmista.
– Ennen vasta käytettiin useamman kerran. Rauduskoivu kestää sen paremmin kuin hies.
Vastan voi ennen seuraavaa saunomista antaa liota muutaman tunnin löylyvedessä, siten saa kiukaalta sihahtamaan miellyttävän aromin.
Talveksi tehtävät vastat tehtiin rauduskoivusta. Vastantekoaika osui Tuhkasessa juhannuksen jälkeen, ennen heinänteon alkua. Samaan aikaan tehtiin kuivumaan lampaille talvella syötettävät lehtikerput.
– Lehtien piti talvivastaan olla täyskasvuisia, tummanvihreitä. Vastat kuivattiin kaksi vastaa nipussaan, ne laitettiin orrelle roikkumaan.
Kuivatetut talvivastat upotettiin veteen vähintään puoleksi tunniksi ja lämmitettiin kiukaalla ennen käyttöä. Niin saatiin tuulahdus kesästä hankien keskelle.

Juhannusviikon alussa koivunlehti oli vielä liian nuorta ja pehmeää talvivastoihin. Miellyttävän juhannusvastan siitä sen sijaan sai.
– Kevät ja kesäkin oli niin paljon myöhässä tänä vuonna. Tai ei myöhässäkään, ajallisesti tässä palattiin minun lapsuus- ja nuoruusvuosieni kesäntuloaikoihin.
Tuuhea, komea vasta syntyy taitajan käsissä tarinoinnin lomassa. Pauli Tuhkanen laittaa vastaansa noin 30-40 koivunoksaa. Hän asettelee ne siten, ettei oksia jää harottamaan sivuille.
Kun vasta tuntuu tekijän käteen sopivalta, hän valmistaa notkeasta oksasta kiertämällä kädensijaan pannan. Se saa olla pienempi kuin vastan pää, mutta kuitenkin sellainen, että se mahtuu kädensijasta läpi.
– Tiukempi panta pitää vastan koossa paremmin. Tämä on minun tapani tehdä vasta, enkä mene väittämään, että se olisi ainoa oikea. Jokainen tekee vastansa tavallaan, Tuhkanen myhäilee.

Näin teet vastan Pauli Tuhkasen tavalla

Itä-Suomessa vastotaan, Länsi-Suomessa vihdotaan. Tapoja tehdä saunavasta on monia. Kannattaa muistaa, että herkimmät koivuallergikot voivat saada oireita koivuvastasta!
Vastanteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Elävien puiden oksien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa!
Vastaan tarvitaan 30-40 koivunoksaa, jotka eivät harota liikaa.
Ryhdy keräämään käteesi siistiä, tasapäistä oksakimppua. Oksien kärjet saisivat olla samalla tasolla, niin että vasta on tuuhea ja tasakokoinen joka puolelta.

Kun kimppu tuntuu käteen sopivalta, siirrä se syrjään ja tee panta.
Ota notkea, ei kovin paksu, mutta riittävän pitkä oksa. Voit riipiä siitä lehdet pois ennen aloitusta.
Pidä kiinni oksan paksummasta päästä ja ala kiertää sitä silmukaksi, siten että aloituspää jää syntyvän silmukan väliin. Arvioi silmukan koko vastan pään ja varren mukaan, jonkin verran vartta pienemmäksi.
Kierrä oksaa lenkille 2-3 kierrosta, miten oksaa riittää. Lopulta solmi lenkki pujottelemalla oksan pää lenkin väleihin.

Pujota panta vastan pään läpi ja varteen, niin ylös kuin saat sen ujutettua. Sopivan tiukka panta pitää vastan koossa saunoessa.
Veistä puukolla tai vaikka oksasaksilla vastan päästä terävät oksat tasaisiksi. Vastaa on siten mukavampi käyttää, eikä se revi ihoon naarmuja.
Pannan voi tehdä myös narusta, jos oksapanta tuntuu liian hankalalta.
Tärkeintä on tekemisen ilo ja nautinnollinen saunominen vastan kera. Hyviä saunomishetkiä!

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...