0

Salpalinja oli maanpuolustus- tahdon symboli

Hiljainen hälytys laittaa korsussa majailevat taistelijat liikkeelle. Omat asemat löytyvät taisteluhaudoista pian.
Tantereen täyttää rätinä ja jylinä, kun paukkupanoksin ja pyroteknisin tehostein mallataan tulikosketusta vihollisen kanssa.
Taistelunäytöstä selostava Savonlinnan reserviläisten puheenjohtaja Pekka Laitinen kiinnittää yleisön huomion vihollisen panssarivaunuun, jota mallintava taulu kohoaa näkyviin.
Tykki jysähtää, metsässä pelmahtavat tehosteliekit. Reilun vartin mittainen taistelu hyytyy, vihollinen on torjuttu.

Hotelli Herttuan alueella, aidoissa Salpalinjan asemissa järjestetty taistelunäytös avasi Viimeisellä linjalla – Suomi 100 -tapahtuman näyttävästi.
Vaikkei Salpalinjalla koskaan taisteltu, havainnollisti näytös juoksuhautojen elämää ja tarjosi tulkinnan siitä, millaista Veneenniemen asemissa olisi voinut taistelutilanteessa olla.
Ennen kaikkea näytöksellä ja sitä seuranneella seminaarilla haluttiin nostaa Salpalinjaa ja sen merkitystä paremmin suuren yleisön tietoon.
Tapahtuman takana oli hiljattain perustettu Viimeisellä linjalla -sotahistoriallinen yhdistys.
– Tämä oli ensimmäinen tapahtumamme. Vastaavanlainen on jo suunnitteilla Kerimäelle ensi vuodeksikin, kertoo Viimeisellä linjalla ry:n puheenjohtaja Anu Järvinen.

Yhdistyksen toiminnan keskiössä on Herttuassa ja ympäristössä sijaitsevan Viimeisellä linjalla -näyttelyn ylläpitäminen kehittäminen.

 

Lue lisää 24.5. Puruvesi-lehdestä

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...