0

Tarkoitus oli sentään hyvä

Savonlinnan kaupunki tiedotti runsas viikko sitten, että kaupunki haluaa helpottaa kesämökkien muuttamista vakituisiksi asunnoiksi. Tavoite oli hyvä, ja uudistetun rakennusjärjestyksen oli määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.
Kun nyt mökin voi muuttaa vakituiseksi omakotitaloksi lähinnä poikkeuslupamenettelyllä, jatkossa se olisi voitu tehdä joustavammin: uuden rakennus- ja maankäyttölain mukaan kunta voi osoittaa rakennusjärjestyksessä ne alueet, joilla vapaa-ajan asunto voidaan muuttaa pysyväksi asunnoksi ilman poikkeuslupaa.
Kun joustavuus olisi lisääntynyt, yhä useamman vapaa-aikasavonlinnalaisen olisi uskottu muuttavan kirjansa mökille ja muuttuvan kokoaikasavonlinnalaiseksi.
Ympäristöministeriö kuitenkin totesi, ettei uudistusta voi ottaa käyttää kaava-alueilla. Tällä hetkellä yhä useampi mökeistä sijaitsee kaavoitetulla alueilla. Uudistuneen rakennus- ja  maankäyttölain mahdollistava höllennys toimii vain kaavoittamattomilla rannoilla, ja sellaisten määrä vähenee kaupungin yleiskaavoittaessa rantojaan myös Puruveden alueella.
Vaikka hanke kariutui, toivottavasti se kuitenkin on merkki siitä, että kaupunki haluaa edistää ihmisten mahdollisuuksia muuttaa pysyvästä asumaan mökeilleen. Kaupunkia on arvosteltu melko tiukasta suhtautumisesta asumistapamuutokseen.
Vapaa-ajan asukkaat ovat Savonlinnan kaltaiselle vesistökunnalla arvokas pääoma. Kaupungin tulee pyrkiä ratkaisuihin, joilla helpotetaan ihmisten valinnanvapautta asumispaikkaratkaisuissa.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...