0

Metsäkoneiden kehitys ollut vauhdikasta – Arttu Käyhköltä markkinoille Suuri metsäkonekirja

Savonlinnalaisen Arttu Käyhkön uusin kirja marssittaa lukijoidensa nähtäväksi toinen toistan isompia metsäkoneita.  Samalla Suuri metsäkonekirja kertoo paitsi metsäalan, myös koko suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta.
Käyhkön 12. kirja valmistui alkuvuonna, ja hän kirjoitti sitä aktiivisesti noin puolen vuoden ajan.
Käyhkö kertoo, että kirjan aikajana ulottuu noin 1900-luvun alusta tähän päivään.
Ala alkoi koneellistua varsinaisesti vasta sotien jälkeen, jolloin hevonen sai pikku hiljaa tehdä tilaa koneille.

Alkuvuosina metsäkoneet olivat useimmiten maataloustraktoreista muokattuja luomuksia, joita tehtiin monilla pikkupajoilla. Koneet olivat osan vuotta metsäkäytössä ja osan vuotta maatalouskäytössä – useimmiten ne operoivat talvet metsissä ja kesät pelloilla.
Käyhkö haki runsaasti tieto- ja kuvamateriaalia eri kohteista. Muun muassa Metsämuseo Luston kuva-arkisto oli apuna kirjan kuvituksessa. Arttu Käyhkö teki tiedonhankinnassa yhteistyötä muun muassa Luston museoisännän Eero Knaapin kanssa.
Yksi metsäkonealan käännekohta oli, kun vieremäläinen Einari Vidgre`n alkoi kehitellä metsätöihin erikoistunutta konetta: syntyi PAZ-kuormatraktori ja yhtiö Nimeltä Ponsse, josta tuli yksi maailman suurimmista metsäkonevalmistajista.
– 1960-70 -lukujen vaihteessa ensimmäisen sadan metsäkoneen myynti kesti kymmenen vuotta, ja Ponsseltakin on jo valmistunut 12 000:s kone, Käyhkö kuvaa kehitystä.

Lue lisää 4.5. Puruvedestä tai näköislehdestä osoitteessa puruvesi.net.
 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...