0

Puoli vuosisataa ei ole hävittänyt palvelua tankilta

– Taas yhtenä aamuna kuului, kun joku vastasi kahvipöydässä puhelimeen ”mie oon tiällä Viäränmäin Kesoililla”, myhäilee Jouko Silvennoinen.
Oikeasti ollaan jo parinkymmenen vuoden ajan oltu Villalan Nesteellä, mutta kansan suuhun iskostunut nimi ei katoa. Ja miksi hyvän brändin pitäisikään hävitä.
Tänä keväänä tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta siitä, kun ”Kesoilin Joke” perusti Villalaan kantatie 71:n varteen huoltoaseman yhdessä Pertti Juvosen kanssa.
– Istuttiin Peten kanssa Hummon kaupalla ja mietittiin mitä käytäisiin tekemään. Päätettiin pistää pystyyn huoltoasema.
Takana oli suvun kauppiasverta ja parin vuoden opiskelun jälkeen katkennut keskikoulu. Joukon vanhemmilla oli kyläkauppa ja Jokella itsellään ikää vasta niin vähän, että velkapapereihinkin piti saada isän hyväksyntä allekirjoituksella.

Uuden huoltoaseman rakentaminen aloitettiin 1966 ja huoltamo kahviloineen avattiin 1967. Toiseen päähän tuli asunto.
Huoltotoimintaan laajennettiin 1970. Vähää aiemmin kuvioon oli tullut linja-auton rahastaja, joka jäikin Kesoilin tiskin taakse pysyvästi. Arja Silvennoisesta tuli Joukon kumppani niin yksityiselämässä kuin yritystoiminnassakin.
Yrityksen nimi muuttui Huoltoasema J & A Silvennoiseksi vuonna 1978.
Huoltoasema toimi Kesoilin lipun alla aina vuoteen 1997. Siitä lähtien polttoainetta, kahvia ja monenmoisia tarvikkeita on myyty Nesteen asemana.

Moni ikääntyvä pienyrittäjä kipuilee jatkajan löytämisessä toimivalle yritykselle. Villalan Nesteellä tämäkin asia on kunnossa: kolmisen vuotta sitten yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos.
Yrityksen nimestä ei vaihdoksessa tarvinnut muuttaa edes alkukirjaimia. Nuorempi pari Jarmo ja Anne Silvennoinen tarttuivat tilaisuuteen pienen mietinnän jälkeen.
– Olihan tässä jo ehtinyt kasvaa ajatukseen yrittäjyydestä, sanoo ikänsä asemalla pyörinyt Jarmo.
– Varoittelin kyllä riittävästi, vakuuttaa Jouko pilke silmässä.

Yrittäminen maaseudulla ei Jouko Silvennoisen mukaan ole itsestäänselvyys.
– Siihen pitää paneutua tosissaan ja rajatonta sitkeyttä se vaatii. Jos sattuu välillä tuulemaan pohjoisesta, pitää vaan ootella etelätuulta, vertaa hän.
Onko käynyt milloin mielessä lyödä hanskat tiskiin?
– Montakin kertaa, mutta onneksi ei tullut lähdettyä tästä.

Liiketoiminnan vaihtelu on vuoden mittaan suurta. Kesä mökkiläisineen ja matkailijoineen näkyy selvästi: Silvennoisten mukaan heinäkuun liikevaihto on suunnilleen kolminkertainen tammikuuhun verrattuna.
– Talvella ennättää palautua kesän kiireestä, sanoo Jarmo, kun työpäivien pituus tulee puheeksi.
Neste Villala pyörii tällä hetkellä puhtaasti yrittäjävoimin aamukahdeksasta iltakahdeksaan joka päivä. Jouko ja Arja käyvät vielä tarpeen mukaan auttelemassa nuorempia eikä se tunnu olevan vastenmielistä. Elämän ikäisestä tavasta ei hetkessä pääse irti.

Huoltotoiminta ja palkattu huoltomies jäivät aikaa myöten pois, mutta korjaamotiloilla on edelleen käyttöä rengasruletissa. Rengasmyynti ja -asennukset kuuluvat edelleen palveluun.
Nuoremman polven myötä ovat myös moottoripyörien, -kelkkojen ja mopojen tarvikemyynti vahvistuneet. Alkava motoristikausi näkyy jo huoltamon valikoimissa ja mopopojat tietävät kauempaakin käydä varaosakaupoilla Väärässämäessä.
– Monet huoltoasemat ovat karsineet valikoimiaan, mutta meillä on pyritty menemään vähän toiseen suuntaan, että ihmiset saisivat avun mahdollisimman moneen tarpeeseen. Pienistä puroistahan tämä kokonaisuus koostuu, toteaa Jarmo.

Polttoainemyynti on edelleen yksi toiminnan kivijalka. Raskaan kaluston urakoijat ovat tärkeä asiakasryhmä.
Polttoainehuolto on vaatinut myös isoja investointeja. Ketjun vaatimuksesta Väärässämäessä piti kolmisen vuotta sitten uusia koko maanalainen järjestelmä ja mittarikenttä. Koko piha myllättiin auki.
– Se oli uusille yrittäjille iso sijoitus, joka ei näy asiakaspalvelussa, sanoo Jouko.
Huojentavaa oli, että maaperätutkimuksessa ei löytynyt vanhoja öljyjäämiä.

Samassa yhteydessä mittariin tuli myös automaatti, mutta ”Viäränmäin Kesoilin” tavaramerkkeihin on alusta asti kuulunut palvelu tankilla tuulilasin pesuineen.
Joke hyppää edelleen ketterästi myymälän nurkassa olevasta päivystystuolista, kun auto stoppaa mittarin eteen.
– Nykyään kun kävelee asiakkaan luokse, jotkut jopa vähän säikähtävät että mitäs nyt. Ovat lopulta sitten ihan tyytyväisiä, kun saavat tankkauspalvelun, kuvaa Jouko palvelun harvinaistumista.
– Sellainen valtti palveleminen on, että taannoin eräs asiakas sanoi tulleensa huoltamolle juuri muistamansa palvelun takia.

Kommentteja aiheesta “Puoli vuosisataa ei ole hävittänyt palvelua tankilta

  • 28.4.2017 at 20:41
    Permalink

    Tuosta kyllä tulee hyvä fiilis kun tankataan auto. Hyvää palvelua! Tuota ei enää monessa paikassa ole!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...