0

Yhdessä teemme paremman yhteiskunnan

Jokainen vaikuttaa päivittäin asioihin jopa huomaamattaan. Teot voivat olla pieniä, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen kaupassa.
Nykyisin nuorten vaikuttaminen yhteiskuntaan on kuitenkin vähäistä nuorisovaltuustoista huolimatta. Tämä on ikävää, sillä tulevaisuus on meidän nuorten käsissämme. Me olemme niitä, jotka loppujen lopuksi tekevät valintoja itseämme ja tulevia sukupolvia varten.

Vähäinen kiinnostus yhteiskunnan asioista voi johtua siitä, että yhteiskunta pyörii jatkuvasti monimutkaisten kysymysten ympärillä: Mitä mieltä olet hallituksen tekemistä leikkauksista? Onko Suomen verotus liian korkea? Miten suhtaudut ilmastonmuutokseen?
Kysymykset sisältävät niin vaikeaa termistöä, että vähemmästäkin menee pää pyörälle. Eikä tämä ymmärtämättömyys koske välttämättä ainoastaan nuoria.

Kuitenkin osa nuorista on uskaltautunut asettua ehdolle tänä vuonna kuntavaaleihin jopa Savonlinnan seudulla. On positiivista huomata, että osa nuorista on hereillä ja haluaa vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme.
Kunnat ja koko Suomen yhteiskunta kaipaavat nuorten näkökulmaa päätöksien teossa. Nuorissa on voimaa ja potentiaalia, kunhan vain yhteinen kieli löytyy vaikuttajien ja poliittisen kerman käyttämän kapulakielen rinnalle.

Nuorten ehdolle asettumisen lisäksi yhtä tärkeää olisi saada nuoria äänestämään enemmän, sillä äänestysprosentit ovat laskeneet viime vuosina huomattavasti. Onhan nuoren vaikeaa äänestää, kun ei tiedä, kenelle ääni pitäisi antaa.
Antaisiko äänen alakoulun opettajalle vai naapurille tai ehkä sittenkin vain sille joka on onnistunut näyttämään vakuuttavalta omassa vaalikuvassaan? Onhan niitä vaalikoneita tietysti olemassa, mutta harva nuori niitä käyttää koulun oppituntien ulkopuolella.

Yhteiskunnan toiminnasta tulisi olla paremmin tietoinen jo peruskoulussa, siitä miten kaikki toimii ympärillä ja miten itse pystyy vaikuttamaan asioihin.
Luultavasti silloin ymmärtäisi paremmin päättäjiä ja osaisi asettua heidän asemaansa, sillä vaikuttaminen ja asioista päättäminen ei ole aina helppoa. Sen sijaan valittaa osaa kuka tahansa.
Kuntavaalipäivä on tänä vuonna 9. huhtikuuta 2017. Toivottavasti Savonlinnaankin saadaan uusi, toimiva ja tehokas valtuusto, jossa olisi myös nuoria mukana.

Oma ääni siis kannattaa antaa jollekin, vaikka vaalikoneen turvin, jos on jo mahdollista äänestää. Yhdessä voimme tehdä paremman yhteiskunnan ja oppia menneistä virheistä sekä ymmärtämättömyydestä.
Ymmärtämään oppii vain elämällä ja oppimalla joka päivä jotakin uutta. Neroksi ei siis tarvitse kasvaa yhdessä yössä, vaikka toimivalta ratkaisulta se kuulostaisikin.

 

Elisa Koikkalainen
Kirjoittaja asuu Kerimäen Anttolassa, urheilee aktiivisesti ja opiskelee Kerimäen lukiossa.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...