0

Elinvoimasta ja vähän muustakin

Kunnan vireyden ja kehityksen takaajaksi ei riitä elinkeinopolitiikka. Tarvitaan elinvoimaa. Se on leipää ja sirkushuveja. Työpaikkoja ja asukkaita, mutta myös yhteisöllisyyttä, turvallisuutta ja viihtymistä, ennen muuta elämänuskoa ja tulevaisuuteen suuntautumista. Näin kertoo FCG:n toimialajohtaja Jarmo Asikainen (Kuntalehti 24.4.2015).
Meillä Kiteellä on hyvät puitteet hyvään elämään. Käänne parempaan ei tapahdu itsestään, vaan on meistä asukkaista kiinni. Muutos on hidasta, mutta tapahtuu kuitenkin. Jonkun pitää aina nostaa uusia asioita esille, sillä apatia ja välinpitämättömyys ovat pahinta ihmiselle. Täällä on uusia koulurakennuksia, terveyskeskus ja -asema, toimiva Vespeli, hyvät liikuntamahdollisuudet, nuorisolle tiloja ja tekemistä, palveluasuntoja ikäihmisille, hyvä kirjasto, toimiva musiikkiopisto ja kansalaisopisto sekä osaavat työntekijät. Pieniä ja suurempia yrityksiä on myös ja toiminta vireää. Kitee ja Kesälahden pitäjä eivät ole nukkuvia keskuksia, joita on monia Suomessa.
Yhdessä saamme paljon aikaan. Ostamme paikallisten yrittäjien tuotteita ja palveluja. Arvostamme omaa elinympäristöämme myös maisemallisesti eikä aina rahassa mitaten. Kaupungin puutarhuri voisi tehdä Kiteen ja Kesälahden keskustaan suunnitelmat, jossa otetaan huomioon kaikki vanhat rakennukset, puut ja istutukset, joita kohennetaan lisäistutuksilla. Kaikkia ikiaikaisia puita ei niiden ”vanhuuden” takia laiteta nurin, vaan tutkitaan ensin, ennenkuin hutkitaan. Keskustakuva on hyvin surullinen katsottava, kun isot puut häviävät siistimisen tai turvallisuussyiden takia. Jos lehtikuusi on elänyt yli sata vuotta, ei se hevin kaadu nurin. Paikallishistoriaa ei saa noin vain hävittää. Haluan, että meilläkin toteutettaisiin samaa kuin Kotkassa, jonne tuli puistoja, veistoksia ja paljon istutuksia. Vaikka alussa oltiin hyvin vastaan puutarhurin ajatuksia.
Torialue tehdään toimivaksi ja viihtyisäksi molemmissa keskuksissa, että erilaisia tapahtumia on koko kesäajan. Kiteen juna-asema ympäristöineen pitää saada viihtyisämmäksi ja, että sisätiloissa voi odottaa junantuloa. Linja-auton odotus on myös vaivalloista ulkona.
Monet ulkopaikkakuntalaiset eivät tiedä, missä on Matkahuolto. Hoidetut, kauniit sisääntulot Kiteelle toivottavat vierailijan tervetulleeksi Kiteelle.
Työtä ja toimeentuloa on, kun urakoita tulee oman paikkakunnan yrittäjille. Tiedotusta pitää parantaa, että yrittäjät tietävät toimia oikein. Aina ei junantuoma Helsingistä tai jostain muualta ole paras valinta avoinna olevaaan paikkaan, vaan se paikallinen koulutettu ihminen, joka on elämänsä rakentanut tänne. Kotona asuvat ikäihmiset ja erityisesti nuoret lapsiperheet tarvitsevat arjen apua. Kodinhoitajille olisi nyt tilausta. Pienten lasten vanhemmat tarvitsevat apua monissa käytännön asioissa ja ikäihmiset esim. lomakkeiden täytössä, koska tietokone on vieras. Puhelimella soittamalla ei ihmisiä tavoita. Monet yksinhuoltajaperheet kamppailevat myös ajan riittämättömyyden kanssa. Ihmisiä pitää kuunnella ja yli ei saa kävellä. Lääkärin pitempi ilta- ja lauantaivastaanotto jos saadaan vielä toteutumaan, monen lapsiperheen ja monen muunkin arki helpottuu.
Turvallisuus ja yhteisöllisyys lisääntyvät arjen pienillä parannuksilla. Itse ajattelen aina mahdollisuuksia, joita tulee vastaan. Kaikki on mahdollista.

Merja Kupiainen
Kuntavaaliehdokas  (sd., sit.)
Kitee

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...