0

Sinivalkoisia välähdyksiä

Kotimaamme täyttää pyöreitä vuosia, joten ajattelin sen kunniaksi tehdä listan omasta mielestäni sykähdyttävimmistä sinivalkoisista urheiluhetkistä, sillä tavalla kuin itse olen ne kokenut. Pahoitteluni nostalgikoille, että esimerkiksi Lasse Virenin juoksua ja Tapio Rautavaaran olympialaisissa saavutettua kultamitalia ei mahdu mukaan. Ikäni puolesta en katso olevani kovin uskottava niistä kertomaan.
Seuraavia tapahtumia voikin pitää vaikka jonkinlaisina tulevien vuosien klassikkoina. Teksti on tehty pilke silmäkulmassa, joten älköön kukaan siitä pahastuko.

5. Rapidin vartti. Mukaan mahtuu myös seurajoukkueen saavutus. Helsingin HJK: n Eurooppa-liigan paikka ensimmäisenä suomalaisena seurajoukkueena on kova saavutus, ja ratkaiseva ottelu oli juuri niin jännittävä kuin jalkapallo-ottelu voi parhaimmillaan olla. Ensimmäinen osaottelu päättyi helsinkiläisille Sonera-stadiumilla 2-1, joten toiseen otteluun Wieniin asetelmat olivat tiukat. Kotijoukkue näytti menevän menojaan, kun taululla oli vartin jälkeen lukemat 2-0. Peli oli kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä. Gandhi 2-1, Alho ”Rapidin vartin” alkajaisiksi 2-2, Savage rangaistuspotkusta 2-3. Rapid sai tasoitettua pelin viime sekunneilla 3-3, mutta se ei heitä liiemmin lohduttanut. Yhteismaalit 5-4 klubille, ja suomalaista palloiluhistoriaa oli tehty.

4. Maansuru Torinon talviolympialaisista 2006. Urheiluun kuuluvat suuret tappiot siinä missä voitotkin. Olympialaisten kiekkofinaali  Ruotsia vastaan on saavuttanut jo kulttimaineen, eikä suotta. Ottelun alku herätti toiveita: suomalaisten mieliin heräsi usko siitä, että nyt olisi tulossa Leijonien kirkkain kruunu maailmanmestaruuden ja World cup -finaalin lisäksi. Ottelu päättyi kuitenkin katkeraan maalin tappioon. Loppuhetkillä Antero Mertarannalta pääsi tuskainen karjaisu Olli Jokisen hukattua tasoituspaikan: ”Olli Jokineeen eeeeiii! Olli Jokinen ei saa kiekko maaliin.” Sitä seurasi Teppo Nummisen itkuinen haastattelu.

3. Antti Ruuskasen monet kasvot. Luonnonlapsi Antti Ruuskanen tempaisi hopeaa Lontoon olympialaisissa keihäänheitosta, mikä pelasti Suomen keihäsmaineen, sillä ennakkosuosikki Tero Pitkämäen kisa ei onnistunut. Kisan jälkeen Ruuskanen kantoi pitkään nimeä ”Ronssi Ruuskanen”, mutta nimi menetti merkityksensä Ukrainan Oleksandr Pjatnytsjan käryttyä dopingista ja Ruuskasen noustua hopealle. Näin ollen Ruuskasesta tuli ”Hopea Antti” ja EM-kullan myötä myöskin ”Kulta Antti”.

2. Leijonakuninkaan joutsenlaulu. Suomen historian todennäköisesti paras jääkiekkoilija Teemu Selänne lopetti maajoukkueuransa Sotshin talviolympialaisiin. Viimeisenä otteluna Suomella turnauksessa oli pronssipeli USA:ta vastaan. Selänne päätti leijonapaitaurakkansa kuten maalintekijän kuuluukin: kahdella komealla maalilla. Itse ottelussa Suomi murjoi kurittomasti ja ilman tunnelatausta pelanneet pohjoisamerikkalaiskollegat jään pintaan 5-0.

1. 2011 jääkiekon MM-finaalin sinivalkokone ja länsinaapurin masennus
Sykähdyttävimpänä hetkenä on puhkikulutettu tapaus: alkusarjassa oli hankaluuksia, mutta pudotuspeleissä kaatuivat Norja, Venäjä ja Ruotsi. Marssi mestaruuteen toteutui dominoivasti maalierolla 13-2. Lentokoneesta poistuessaan Pasi Nurminen näytti oman versionsa ilmaveivistä, vieläpä ”dopingin” avustuksella.

 

Elias Nolte
Kirjoittaja on punkaharjulainen abiturientti.

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...