0

Sananen kuntaliitoskarkeloista

Pudotanpa vielä minäkin Kerimäellä väännetyn lusikkani 2012 pikavauhdilla keitettyyn Kerimäen, Punkaharjun ja Savonlinnan kuntaliitossoppaan osin punkaharjulaiskirjoittajien innoittamana.
Ensimmäiset perunathan liitossoppaan kuori Punkaharjun silloinen kunnanjohtaja Sami Sulkko, mutta ei lopulta itse sopeutunutkaan liitoksen jälkeen suureen Savonlinnaan.

Kerimäellä liitosneuvottelut lähtivät käyntiin kolmen vihreän, kolmen Kerimäki-ryhmäläisen ja yhden vasemmistolaisen allekirjoittamalla valtuustoaloitteella. Itse olin ainoa Kerimäen historian viimeisen kunnanhallituksen jäsen, joka vastusti kuntaliitokseen ryhtymistä. Valtuuston kokouksessa 19.3.2012 kritisoin eniten kuntaliitosta nyt jo todeksi osoittautunein perustein.

Esitin sopimuksen hylkäämistä, jota keskustan Olavi Nousiainen ja vihreiden Iikka Muhonen kannattivat. 
Käytiin pitkä keskustelu, jossa lähes kaikki kannattajat kehuivat kuntaliitosta uskoen ”leveämpiin hartioihin”, palveluiden säilymiseen tai jopa paranemiseen sekä verojen korotuspaineen poistumiseen ja tuhtiin porkkanarahanippuun.
Lopputulos oli valitettavan selkeä: 22 puolesta ja vain viisi vastaan. Kuntaliitoksen hylkäämisen puolesta lisäkseni äänestivät vain Keskustan Olavi Nousiainen ja Leena Kettunen sekä vihreiden Iikka Muhonen ja Tuija Brax-Mertanen.
Työhön nimetty yhdistymishallitus laati kuntaliitossopimuksen, jossa luvattiin kaikille lähes kaikkea muuta paitsi kuuta taivaalta – valitettavasti sopimusta ei täysin noudatettu.

Enkä minä ole huomannut kenenkään hartioiden levinneen, palveluiden parantuneen tai säilyneen edes samanlaisina. Porkkanarahanippukin on ainakin osin kulutettu sovitusta poikkeavalla tavalla ja verotus aivan kärkipäätä.
Useat silloiset kerimäkeläiset valtuutetut joutuivat pettymään, kun kuntaliitokselta unelmoituja utopistisia hyötyjä ei saatukaan ja nyt jopa katuvat äänestyskäyttäytymistään. Samanlaisia ääniä olen kuullut myös Punkaharjulta.

Tänään me savonlinnalaiset saamme nauttia Suomen korkeimmista veroista ja vuotuiset asumiskustannukset ovat kärjessä. Ikuiseksi arvoitukseksi jää, miten meillä menisi, jos ja jos – ei kai ainakaan huonommin?
Muistetaan kaikesta huolimatta ainakin pitää ikäihmisistä sekä lapsista ja nuorista tinkimättä huolta.

Jouni Matilainen
Kaupunginvaltuutettu
Kuntavaaliehdokas (kesk.)
Kerimäki

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...