0

Kutsumaton vieras tuli Ismo Mikkosen katiskaan

Vuoden vonkale

Hyvät tavat ovat haihtuneet tuulten mukana järvestäkin, toteaa savonlinnalainen kalastuksen harrastaja Ismo Mikkonen.
– Menin taannoin madekatiskalle katsomaan liukasta meininkiä. Perinteitä noudattaen kurkistin ja katselin salaa pienestä reiästä katiskan saloja. Näinköhän oikein? Yksi matikka muistutti haukea? Totta. Ruohikkojen raakalainen oli  Veken peräkamareissa, Mikkonen kertoo.

Mikkonen arvelee, ettei kyseessä ollut harhaisku hauelta.
– Törkeä ahtautuminen 25 mateen sekaan ei ollut suukottelumielessä tehty, vaan kuten isoäidin sadussa ”susihukkasen” toiminta. Nuoret koirasmateet olivat hauen kohteina herkkupaloina. Olin tullut hauen mielestä sopimattomasti paikalle. Sen suuri pyrstö keikkui mateiden yläpuolella. Ettei vaan ollut päiväunta? Olin tullut näkemään ennen näkemätöntä. Tämänmoistako on nykyään kalojen maailmassakin?
– Monenlaisia ajatuksia risteili hattuni alla kun katselin hauen toimintaa katiskassani, jonka olin tunkenut jään alle suurin toivein. Pakko oli jyystää avanto niin suureksi, että näin tuon härskin hauen avannolla. Se mulkoili siinä muina miehinä. Kävin vasaran ja lyhyen siunauksen jälkeen kolautin hauen omaan taivaaseensa.

Mikkonen kertoo laskeneensa junioriluokan mateita kasvamaan takaisin järveen ja ”kertomaan muille mateille hauen kataluudesta.
– Loput mateet vein ystäville keittotarpeiksi. En voinut ajatellakaan, että söisin niistä jonkun. Kaikilla oli nimittäin samettisilmät, joita ei ole helppo unohtaa ja joista loistavat  järvien salaperäisyydet.

Ole mukana Vuoden vonkale -kisassa. Siihen voi osallistua millä tahansa järvikalalla, joka on pyydystetty suunnilleen samalla alueella kuin missä Puruvesi-lehti ilmestyy eli Enonkoskella, Kerimäellä, Punkaharjulla, Savonrannalla tai Kesälahdella.
Puruvesi julkaisee kalakuvia tarinoiden kera paperisessa lehdessä sitä mukaa kuin julkaistavaa tulee. Lisäksi kuvia ja tarinoita julkaistaan Puruveden verkkosivuilla osoitteessa puruvesi.net. Verkkojuttuja linkitetään myös Puruveden viralliselle Facebook-sivulle.

Osallistu Vuoden vonkale -kisaan

Sähköpostilla: uutiset@puruvesi.net.
Verkkopalvelun kautta: puruvesi.net, Osallistu, Päivän kuva (Otsikkokenttään Vuoden vonkale -kisa).
Kirjeellä: Puruvesi/Vuoden vonkale, Kauppatie 16, 58500 Punkaharju.
Kuvia ja tarinoita voi myös tuoda Puruveden toimitukseen, jossa kuvat skannataan sähköiseen muotoon.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...